NRK Meny
Normal

– Elgene blir gærne i hue

Ikke kast epler i veikanten, er oppfordringen fra lederen i Rakkestad viltnemnd. Epler i veikanten kan gå ut over trafikksikkerheten, hvis elgen velger å spise dem.

elg

SKOGENS KONGE: Selv skogens konge kan havne på en snurr en gang i blant.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

– De blir mer eller mindre fulle, de blir i hvert fall gærne i hue hvis de får i seg for mye gjæra epler, forteller Jan Lie, leder i Rakkestad viltnemnd.

Elg er vanligvis rolige dyr, men om den får i seg gjærede epler kan den bli aggressiv og endre adferdsmønster. Det var Rakkestad Avis som først omtalte saken.

– Noen steder blir det lagt ut hauger med epler i veikanten, fallfrukt fra eplehager. Elgen blir tiltrukket av det og spiser dem i nærheten av sterkt trafikkerte veier. Det er ikke noe heldig, fortsetter Lie.

Trafikkfarlig

epler på hjelmeland

FRISTENDE: Elgen spiser gjerne epler, men når eplene gjærer kan elgen bli beruset.

Foto: Rebeca A. Bjerga / NRK

– De kan bli påkjørt, understreker Lie.

Han vet at elg i eplerus har endt livet i en støtfanger tidligere år. I Rakkestad har viltnemndlederen fått inn meldinger om minst to steder hvor det ligger epler nært inntil veien.

– Eierne står og spiser epler helt inntil veikanten. Jeg syns de kan legge eplene lenger unna sterkt trafikkerte veier. Tenk litt på det.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Høyt bakterieinnhold i Iddefjorden

    I havnebassenget i Halden er det målt et svært høyt nivå av tarmbakterier, slik at et svømmestevne som skulle vært avholdt lørdag må avlyses. Det skriver HA. Kommunen tror det er den tørre sommeren med lite uskifting av vannet som har bidratt til situasjonen.

  • Se NRK Østfolds TV-sending 23.00