– Elgene blir gærne i hue

Ikke kast epler i veikanten, er oppfordringen fra lederen i Rakkestad viltnemnd. Epler i veikanten kan gå ut over trafikksikkerheten, hvis elgen velger å spise dem.

elg

SKOGENS KONGE: Selv skogens konge kan havne på en snurr en gang i blant.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

– De blir mer eller mindre fulle, de blir i hvert fall gærne i hue hvis de får i seg for mye gjæra epler, forteller Jan Lie, leder i Rakkestad viltnemnd.

Elg er vanligvis rolige dyr, men om den får i seg gjærede epler kan den bli aggressiv og endre adferdsmønster. Det var Rakkestad Avis som først omtalte saken.

– Noen steder blir det lagt ut hauger med epler i veikanten, fallfrukt fra eplehager. Elgen blir tiltrukket av det og spiser dem i nærheten av sterkt trafikkerte veier. Det er ikke noe heldig, fortsetter Lie.

Trafikkfarlig

epler på hjelmeland

FRISTENDE: Elgen spiser gjerne epler, men når eplene gjærer kan elgen bli beruset.

Foto: Rebeca A. Bjerga / NRK

– De kan bli påkjørt, understreker Lie.

Han vet at elg i eplerus har endt livet i en støtfanger tidligere år. I Rakkestad har viltnemndlederen fått inn meldinger om minst to steder hvor det ligger epler nært inntil veien.

– Eierne står og spiser epler helt inntil veikanten. Jeg syns de kan legge eplene lenger unna sterkt trafikkerte veier. Tenk litt på det.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Forelegg for fart

    Politiet ga ut syv forenklede forelegg for fart under en trafikkontroll i Svaneveien i Fredrikstad. Høyeste hastighet målt var 63 kilometer i timen i 40-miljø.

  • Skip gått på grunn

    Et skip er gått på grunn i Løperen på Hvaler. Brannvesen, Interkommunalt utvalg for akutt forurensning, og redningsskøyta er på stedet. Det er ikke observert utslipp i forbindelse med dette.

    Skip på grunn i Løperen
    Foto: Redningsselskapet