– Eksempel på nybarokk form

De gamle tollbodene i Moss og Fredrikstad er blitt fredet av Riksantikvaren.

Tollbodbrygga i Fredrikstad

Hovedbygningen på Tollbodbrygga i Fredrikstad ble bygget i 1915.

Foto: Riksantikvaren

Denne uken har 21 av Entra eiendoms bygninger knyttet til statlig virksomhet blitt fredet. To av disse ligger i Østfold.

– Entra har en rekke eiendommer over hele landet med store kulturhistoriske verdier, sier riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding.

– Disse bygningene setter alle preg på sine respektive byer, både som arkitektoniske smykker i bybildet og ved sin historiske betydning. Nå skal bygningene bevares, til glede for nye generasjoner.

Mer enn 150 år gammelt

Bygningene det er snakk om her i fylket er de gamle tollbodene i Moss og Fredrikstad.

Tollboden i Jeløgata 2 i Moss ble oppført i 1859 med kontorer og pakkhus. I dag holder restaurantkjeden Peppe's Pizza til i bygget.

Hovedbygningen på Tollbodbrygga i Fredrikstad har stått siden 1915. Ifølge en pressemelding fra Riksantikvaren har den en «kulturhistorisk og arkitekturhistorisk verdi som eksempel på en bygning med nybarokk form».

Blant de øvrige fredede bygningen finner vi Nasjonalbiblioteket, flere skolebygninger og tidligere kjøpmanns- og herregårder.

Tollboden i Moss

Tollboden i Moss har stått siden 1859, og huser i dag Peppe's Pizza.

Foto: Riksantikvaren

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Kritikk mot Nav Halden

  Nav I Halden gjør ikke en god nok jobb for dem som søker sosialhjelp.
  Fylkesmannen var på tilsyn hos dem tidligere i høst og har kludret med at NAV Halden ikke sørger for forsvarlig kartlegging, vurderinger og beslutning av søknader om økonomisk hjelp. NAV- leder Astrid Norstrand mener noe av forklaringen er at Halden får mange ekstrasøknader fordi sosialhjelpssatsene i Halden er lavere enn det staten anbefaler

 • Unaas satser på Viken

  Høyres profilerte ordfører i Eidsberg, Erik Unaas, er ikke med blant de seks kandidatene som Indre Østfold Høyre foreslår på topp til kommunevalget neste høst. Han sier han satser på en plass på Høyres liste til Viken i stedet. Unaas sier dette ikke har noe å gjøre med at han ble vraket som ordførerkandidat i Indre Østfold.

  Erik Unaas
  Foto: Shemsi Bunjaku/NRK