NRK Meny
Normal

– Dyrepolitiet i Norge bør bli minst like bra som det svenske

Det mener politistudent Mia Jøms, som har vært hos det svenske dyrepolitiet for å lære av dem.

Djurpolisen i Stockholm.

DYREPOLITI: Regjeringen skal for første gang i norsk historie teste en ordning med dyrepoliti. I Sverige har de allerede et eget politi for dyrene.

Foto: Polisen.se

Mia Jøms har jobbet tett med Dyrevernalliansen for å få til en styrking av politiets arbeid med dyrekriminalitet.

Blant annet har hun besøkt det svenske dyrepolitiet, for å lære mer om hvordan de jobber med slike saker.

– Der har de en egen avdeling innad i politiet som kun har dyresaker. Det fungerer bra, spesielt forebyggende. De har også mulighet til å følge opp saker og personer som er gjengangere.

– Gledelig nyhet

Nyheten om at regjeringen skal gjennomføre et prøveprosjekt med dyrepoliti i Norge kom overraskende på politistudenten.

– Det er en veldig gledelig nyhet. Det var fortere enn jeg hadde forventet, men utrolig bra.

Jøms har i lengre tid jobbet for å få dette på plass fordi hun mener dyremishandling er et forsømt saksområde i politiet. Og hun har klare tanker om hvordan et norsk dyrepoliti bør organiseres.

– Det hadde vært ideelt å ha en sentralisert enhet, for eksempel i Oslo, som kan være et bistandsorgan, med egne jurister og etterforskere ute i Norge. Så kan man for eksempel ha en person i hvert distrikt, der man kan henvende seg.

Til Stortinget

Neste uke skal hun dele tankene sine under en konferanse på Stortinget.

– Jeg skal i hvert fall informere om hva jeg fikk ut av mitt besøk i Stockholm og hvordan det fungerer der borte. Så tenker jeg at vi i Norge bør være minst like gode som svenskene, om ikke bedre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Havnelager nominert til pris

    Borg havns lager 12 på Øra i Fredrikstad er en av tre bygg som er nominert til årets trebyggeri. Det er foreningene, Treteknisk og TreFokus og Byggeindustrien som står bak prisen som skal kåres 12 mars, skriver Bygg.no.

  • Norge vant etter sudden

    Norge slo Slovenia 2–1 etter overtidsspill, og er derfor klar for kvartfinalen i OL. Sarpingen Tommy Kristiansen sørget for at det ble overtid med sin 1–1 skåring. Alexander Bonsaksen avgjorde til slutt kampen. I kvartfinalen møter Norge OUR.