NRK Meny
Normal

– Dette er festen i festen

Seilskutesirkuset reiser fra byen. Se bilder fra utseilingen her!

Det avfyres salutt under utseilingen

Tirsdag ettermiddag reiste skutene fra Fredrikstad, og mange møtte opp for å vinke farvel.

Foto: Petter Larsson / NRK

Fire dager etter at over 70 skuter fra Tall Ships Races ankom Fredrikstad, reiser de igjen. Denne gangen går ferden mot Bergen.

Mange mennesker står langs glomma for å se på skutene

Store folkemengder møtte opp for å se utseilingen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

For å se utseilingen samlet det seg folk både på kråkerøysiden og på gamlebysiden. På Isegran rigget folk seg til med stoler og pledd. Alle menneskene fikk det nesten til å se ut som en fotballarena der Glomma er fotballbanen.

Utseilingen skulle egentlig starte klokken to, men ble utsatt til tre.

Det var mye vind i området og det kom også noen regndråper. Men det stopper ikke publikum.

– Det er veldig koselig å være her på utseilingen. Vi koser oss og ser på båtene. Det er masse godt liv og mye mennesker, forteller en av dem som følger båtene fra Isegran.

  • Se bilder fra utseilingen:

Med på båten

Men ikke alle blir igjen på land. To unge østfoldinger, Elise Johansen og Audun Langvik-Hansen, mønstrer på Staatsraad Lehmkuhl med kurs for Bergen.

– Jeg har alltid sett på de store seilskutene og har hatt lyst til å seile med dem. Det høres veldig spennende ut å være ute på havet så lenge, sier Audun.

– Jeg grugleder meg. Det kan være at jeg blir sjøsyk, men vi får håpe at det ikke skjer, sier han videre.

Elise derimot forteller at hun har blitt herdet.

– Jeg pleide å bli sjøsyk før, men jeg har blitt litt herdet etter et par sommere på sjøen. Jeg satser på at det går greit. Men jeg ser det blåser ganske kraftig nå, så vi får se, sier hun.

Hun forteller at hun var veldig opptatt av skutene sist seilasen kom til Fredrikstad, og tenkte at det hadde vært kult å være med på en av dem.

– Så da meldte jeg meg på, og nå står vi her og er klare. Jeg hadde litt klump i magen da jeg møtte opp på brygga i sta. Men jeg gleder meg nå som vi har fått tildelt hengekøer og kommer i gang. Det blir nok artig, sier Elise.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Audun Langvik-Hansen og Elise Johansen på skuta

Audun Langvik-Hansen og Elise Johansen skal seile med Staatsraad Lehmkuhl til Bergen.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Trafikkproblemer

Den store interessen for å se båtene fra Kråkerøy førte til lange køer i sentrum, over brua til Kråkerøy og nesten stillestående kø over Fredrikstadbrua. Politiet melder også om at mange feilparkerte biler og folk som er skuelystne fører til trafikkproblemer.

Til tross for det gleder ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, seg over at mange vil være med på festen.

– I dag er det avslutning og en hyggestund her ute på Isegran. Mens vi står her kommer faktisk Staatsraad Lehmkuhl glidende ut, og det må vi kunne si at er et vakkert syn, sier han.

– Fantastisk arrangement

Utseiling av Tall Ships Races

Skutene forlater Fredrikstad.

Foto: Petter Larsson / NRK

Ordføreren melder om høy stemning i Fredrikstad.

– Det er mye folk på vollene i Gamlebyen og mye folk på Isegran. Folk ønsker å bivåne utseilingen, så det er en fest i festen, sier Nygård.

– Det har vært et fantastisk arrangement. Det har vært veldig mye folk i Fredrikstad. På lørdag kveld kokte det i bryggeområdene våre. Det har vært veldig vel gjennomført. Vi har også sett at det har vært mye turister i området vårt.

Han forteller at det er vanskelig å måle hvor mange besøkende som har tatt turen til Fredrikstad under skutefesten, og at de derfor ikke har satt noe måltall på forhånd.

– Vi har hatt som ambisjon at mange skal komme og besøke oss. Jeg tror vi ganske trygt kan si at det målet er nådd, sier Nygård.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.