NRK Meny
Normal

– Dette er en komplisert ordning

Sarpsborg 08, Sparta og Stjernen straffes for pengerot. Daglig leder i Sarpsborg 08, Richard Olsen, er usikker på hva som har skjedd.

Richard Olsen

Daglig leder i Sarpsborg 08, Richard Olsen, er usikker på hva som har skjedd.

Foto: Sarpsborg 08

De tre klubbene får mindre i momskompensasjon, fordi de fikk tilsvarende beløp for mye i fjor. Det viser tall fra Lotteritilsynet.

Millionkuttet kommer etter regnskapskontroll med fotball- og ishockeyklubber som i 2012 både hadde lag i toppdivisjonene og drev med breddeidrett.

– Vi har vært i kontakt med dem som styrer denne ordningen. Våre eksterne revisorer har også vært i kontakt med dem og fått forklart hvordan dette skal gjøres. Det er en komplisert ordning, så vi har bare fulgt de anbefalingene vi har fått, sier daglig leder i Sarpsborg 08, Richard Olsen.

LES OGSÅ:

Blandet sammen regnskap

Det er uvisst hvor mye penger Sarpsborg 08 og Sparta har fått for mye. Stjernen har fått 420.000 kroner for mye. Det er Lotteritilsynet som står bak kontrollen av landets idrettsklubber.

Momsrotet har oppstått fordi det skal skilles mellom utgifter til breddeidrett og toppidrett. Klubbene kan få kompensert moms for de utgiftene de har hatt knyttet til breddeidrett. Men ved utgifter knyttet til toppidrett skal klubbene ikke slippe unna momsen.

Granskingen viser så langt at klubbene har blandet sammen regnskapene for elite- og breddeidretten, og har derfor fått momskompensasjon for de samme utgiftene to ganger.

Seniorrådgiver i Lotteri- og stiftelsestilsynet, Bjarne Hellem, sier de nå er i dialog med idrettslagene det gjelder.

– Vi mener i utgangspunktet at reglene ikke er for vanskelige. Men ut ifra tilbakemeldinger vi har fått fra klubbene ser vi at de har misforstått, sier Hellem til NRK.

Må ta hensyn ved budsjettering

Nå blir lagene trukket når de får utbetalt momskompensasjon neste gang. For 08s del er det vanskelig å si hvordan dette slår ut på driften neste år.

– Vi har ikke kommet så langt, så vi vet ikke omfanget av dette. Vil vil få fakta på bordet, så får vi ta hensyn til det ved budsjetteringen fremover, sier Richard Olsen.

Landets idrettsklubber fikk i fjor utbetalt en pott på i alt 362 millioner kroner i slik momskompensasjon fra staten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En russ i arresten

    En ung mann ble satt i arresten tidlig i går kveld, etter å ha vært veldig full og ruset på russens landstreff på Fredriksten Festning i Halden. Han var ikke i stand til å ta vare på seg selv, og fikk først hjelp av Røde Kors på stedet. Tilstanden hans var såpass at han ble hentet av politiet og satt i arresten for å tørke opp, sier Operasjonsleder ved Politiet Øst, Gisle Sveen. Mannen ble senere dimittert.

  • Prøvde å skalle ned vakt

    Politiet rykket ut til to voldshendelser i Moss sentrum i natt. En gjest på et utested i Storgata har forsøkt å skalle ned en ordensvakt på stedet, og ble innbrakt til arresten. En time senere fikk de en melding om to som sloss på et utested i Storgata, og politiet opplyser på Twitter at de bortviste begge slåsskjempene fra stedet.