«Hvis jeg ikke dusjer får du bedre tid i dag»

Hjelpepleier Åse Gro Øveraasen sier det stikker i hjertet når brukere bekymrer seg for om hun rekker alt hun skal.

Hjelpepleier Åse Gro Øveraasen sier det stikker i hjertet å vite at hun ikke har nok tid til brukerne. Moss kommune vil kutte 12 stillinger i hjemmepleien.

Rådmannen i Moss kommune, Bente Hedum, står på at det må kuttes stillinger i hjemmepleien.

Bente Hedum, Moss kommune

Bente Hedum, rådmann i Moss kommune.

Foto: Odd Skjerdal

Hun har tidligere sagt til NRK at brukerne i Moss ikke kan velge på øverste hylle fordi kommunen ikke har råd. Det vekker sterke reaksjoner blant hjelpepleiere og Fagforbundet.

Hjelpepleier Åse Gro Øveraasen har 10 brukere som skal stelles før lunsj. Hun forteller at hun ikke får ikke tid til å være menneskelig med brukerne.

– Du kommer inn til en bruker og så forteller de deg at «i dag skal du slippe å dusje meg, jeg har ikke lyst til å dusje i dag.»

– Og så legger de til «men da får du jo bedre tid, da blir du ikke så stressa i dag.» Det stikker i hjertet at de tenker på at jeg skal få en bedre hverdag når hun velger å ikke dusje. Dusje gjør hun én gang i uka.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Rådmannen i Moss varsler kutt av stillinger i hjemmetjenesten. Kommunen mener at det er blitt brukt for mye penger, og vil nå kutte opp til 12 stillinger.

– Feil å bruke ordet «kutte»

Kommunalsjefen i Moss, Lasse Henriksen, støtter rådmannen i at det er nødvendig å kutte stillinger i hjemmebaserte tjenester.

Lasse Henriksen

Lasse Henriksen, kommunalsjefen i Moss.

Foto: NRK

– Jeg tenker at det er litt feil å bruke ordet «kutte». Vi har blant annet mye bruk av korttidsvikarer. Vi må se om effektivisering i driften kan demme opp for bruken av vikarer, sier han.

Færre stillinger vil føre til enda mindre tid til brukerne og mer hektiske arbeidsdager for hjelpepleierne, mener Fagforbundet i Moss.

– Det sier seg selv. Hvis vi skal gjøre enda flere ting så vil det gå utover kvaliteten og tiden du har til å bruke på den enkelte som trenger hjelp, sier Hilde Torgersen, leder i Fagforbundet i Moss.

– Tilbudet blir dårligere

Arne Vestergaard Larsen

Arne Vestergaard Larsen, leder i Seniorsaken i Østfold.

Foto: NRK

Arne Vestergaard Larsen, leder i Seniorsaken i Østfold, er misfornøyd med at det kan bli kuttet stillinger i hjemmebaserte tjenester i Moss.

– Vi tror ikke noe på at det er noen som gir et for godt tilbud slik situasjonen er i dag. Hvis de skal begynne å kutte det blir det et enda dårligere tilbud, sier han til NRK.

– Det er ikke tvil om at kvaliteten blir dårligere når man får mindre tid til å stelle de eldre. De trenger tross alt tid til å snakke med dem og finne ut i hvilken dagsform de er.