– Det lukkede roms mysterium

Mannen i 50-årene som er tiltalt for drapet på Teresa Palacios sier han husker svært lite av det som skjedde i leiligheten på Lisleby i Fredrikstad 13. januar i år.

Drap i Fredrikstad
Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Mandag startet rettssaken mot mannen i Fredrikstad tingrett. Den tiltalte er avdøde Palacios' tidligere samboer. Han erkjenner ikke straffskyld.

– Dette er det lukkede roms mysterium. Tre personer i et rom. En død, og to personer som har kommet seg ut derfra. Det er opp til retten å avgjøre hva som kan ha skjedd i dette rommet. Tiltalte har ingen forklaring som bidrar til å oppklare dette spørsmålet, sier mannens forvarer, John Christian Elden til NRK.no.

– Truet med kniv

På rettssakens første dag har blant annet den avdødes mor og den tiltalte mannen i 50-årene forklart seg.

Om kvelden søndag 13. januar, da Teresa ble funnet død, har moren forklart at den tiltalte mannen ville ha Teresa alene over til leiligheten. Moren skal ha bedt henne om å ikke dra dit alene, og Teresa tok med seg en venn.

Men så fikk moren høre fra vennen som var med at den tiltalte hadde truet med å drepe dem begge med kniv, og at hun måtte ringe politiet.

– Dette er hennes subjektive opplevelse av hva som skjedde. Det som er viktigst å få høre, er hva den tredje personen som var til stede i rommet har å si om det som skjedde, sier Elden.

Politiet fikk melding klokken 23.19. Rundt 40 minutter senere var bevæpnet politi ved leiligheten. Men det tok nesten 40 minutter til før politiet gikk inn i leiligheten, og fant Teresa så hardt skadet at livet hennes ikke kunne reddes.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Aktor og forsvarer Lisleby-drapet

Statsadvokat Torunn Gran (t.v.) og forsvarsadvokat John Christian Elden.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Husker ingenting

Den tiltalte ha på sin side forklart at Teresa forlot det oppstod en krangel mellom ham, den drepte og vennen hennes på kvelden da drapet skal ha skjedd. Han sier at dette gjorde ham sint, og at det derfor svartnet for ham.

Etter dette husker han ingenting før han kommer til seg selv på Fredrikstad politistasjon noen timer senere. Han forklarte også at dette ikke var første gang det hadde svartnet for ham. Ved to tidligere anledninger skal han ha gått til fysisk angrep på andre personer uten å huske det selv.

Mannen i 50-årene forklarte at han har slitt med psykiske problemer siden 2008, blant annet at han endret personlighet og hørte stemmer i hodet. Disse stemmene skal ifølge tiltalte ha forsvunnet i løpet av de to-tre siste månedene.

Den tiltalte sa også at han ikke kjente til noen andre som kunne ha motiv for å drepe Teresa, men at det kan hende det er noen andre som har drept henne.

Fengselsstraff

Det er satt av tre dager til rettsbehandling av drapssaken. Både den tiltaltes forsvarer og aktoratet vil kalle inn vitner som kan belyse saken.

– Det blir først og fremst de personene som hadde kontakt med avdøde og tiltalte den kvelden da drapet skjedde. Så vil det også bli politifolk som har foretatt etterforskning, tekniske undersøkelser og så videre, sier statsadvokat Torunn Gran til NRK.no.

– Vi har jo ikke den tiltaltes forklaring om det tidsintervallet da skadene på avdøde skjedde, men vi har en del andre opplysninger både om det som skjedde forut og i ettertid.

Statsadvokaten sier at det vil bli lagt ned påstand om vanlig fengselsstraff for mannen i 50-årene.

– I denne saken er det ikke tatt forbehold om å legge ned påstand om tvunget psykisk helsevern. Fra påtalemyndighetens side vil det nok bli lagt ned påstand om fengselsstraff.

Forsvarer John Christian Elden og Statsadvokat Torunn Gran.

Forsvarer og aktor om rettssaken etter Lisleby-drapet