NRK Meny
Normal

– Det har lekket giftige stoffer fra Rygge flystasjon

Forsvaret har ikke hatt kontroll over forurensingen på øvingsfelt på Rygge, slår myndighetene fast.

Brann Rygge flystasjon

Grunnen er forurenset av brannskum under brannøvingsfeltet ved Rygge flystasjon. Bildet er fra en brann på området i 2008.

Foto: Lars Petter Brynhildsen

Det er på brannøvingsfeltet på Rygge flystasjon at det har blitt oppdaget at det har lekket giftige stoffer.

Forurensingen ble oppdaget av Norsk Gjenvinning, som henter avfall fra flystasjonen.

Klima- og forurensingsdirektoratet, KLIF har undersøkt brannøvingsfeltet, og mener Forsvaret har for dårlig kontroll på forurensingen i jordsmonnet der.

– Vi har funnet at de har gjort en dårlig risikovurdering og at de har et dårlig vedlikeholdsprogram. PFOS er et stoff som brytes veldig sakte ned i naturen, det er reproduksjonsskadelig for pattedyr, og det er et giftig stoff, sier Ole Stian Bøkeli i KLIF

Kan det også ha kommet ut i Vansjø?

– Det er gjort masse prøver i området der, men det er ikke funnet noe i Vansjø.

Fant PFOS ved flere flyplasser

Eiendomssjef i Forsvarsbygg, Frode Hansen, forsikrer også at drikkevannskilden er trygg. Men han sier at de tar kritikken på alvorlig.

– Det er et stoff som er veldig lite nedbrytbart. Vi tatt vannprøver av Vansjø på både fem og 22 meter, og det er ikke farlig å drikke vannet, sier han.

KLIF gjennomførte i 2009 undersøkelser ved fire brannøvingsfelt i Norge. I tillegg til Rygge fant man til dels høye konsentrasjoner av PFOS ved Oslo Lufthavn Gardermoen, Mongstad raffineri og ved brannskum-produsenten Solberg Scandinavian.

Tidligere i år viste en rapport laget av to konsulentselskaper innen teknikk og miljø, Sweco og Cowi, at brannskum har forurenset ved også tre andre norske flyplasser.

Det gjelder Harstad/Narvik lufthavn, Evenes, Kristiansand lufthavn, Kjevik, og Flesland i Bergen. PFOS (perfluorerte forbindelser) ble forbudt å bruke i brannskum i 2007.

Les også:

Avfallsleveringen har sviktet

Ved Rygge flystasjon kom de på plass et renseanlegg i november. Forsvaret mener vedlikeholdsplanen og forurensingskontrollen på Rygge kan være noe bedre enn KLIF har fått inntrykk av, sier Frode Hansen.

– Vi skal ha en dialog i forhold til rapporten, slik at vi forsikrer oss om at man sitter inne med all informasjon.

Når det gjelder avfallsleveringen har det derimot sviktet kraftig, innrømmer eiendomssjefen.

– Der må jeg legge meg flat.

Forsvarsbygg har frist til 22. mars med å rydde opp i forholdene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.