NRK Meny
Normal

Michelet: – Det er nærmest en spøkelsesaktig likhet

I Jon Michelets roman fra 1989 utfører en ung mann med forskrudde idéer massemord på en øy i Oslofjorden.

Jon Michelet

Forfatteren Jon Michelet fra Larkollen er en av dem som har vært opptatt av høyre-ekstreme miljøer i Norge, både som samfunnsdebattant og journalist.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Forfatteren Jon Michelet fra Larkollen er en av dem som har vært opptatt av høyre-ekstreme miljøer i Norge, både som samfunnsdebattant og journalist.

Som romanforfatter har han skildret disse miljøene, ikke minst i boka «Thygesens terrorist» , som har skumle likhetstrekk med det som skjedde på Utøya.

I boka fra 1989 går en ung mann med det Michelet omtaler som «forvaklede idéer om miljøvern» i land på en øy i Oslofjorden, for deretter å begå et massedrap på uskyldige mennesker.

– Det er nesten spøkelsesaktig, sier forfatteren selv til NRK.no.

– Sjokkert

Michelet har også skildret det høyreekstremistiske miljøet i Norge, i boken «Jernkorset» fra 1976.

Han reagerte med sjokk da han fikk høre om hendelsene i Oslo og på Utøya sist fredag, men sier at det heller ikke kom helt overraskende.

– Jeg ble sjokkert. Omfanget er nesten uforståelig. Men det er ikke utenkelig at en slik terrorhandling kunne komme her til lands. Vi har sett grusomme handlinger høyreekstremistiske miljøer i mindre målestokk tidligere, Hadelands-drapene for eksempel, sier Michelet.

Jon Michelet Thygesens terrorist

Omslaget til Michelets roman fra 1989.

Foto: Oktober Forlag

LES OGSÅ:

– En advarsel

Forfatteren forteller at «Thygesens terrorist» var ment som en advarsel om hvor galt det kan gå.

– Boka var en advarsel om at forkvaklede politiske teorier som bygger på konspirasjoner og hat kan føre enkelt mennesker til å begå ekstreme handlinger. I min roman er det det at han vil ramme vanlige mennesker som er så skummelt og skremmende. Det var jo også det som skjedde i Oslo og på Utøya, sier Michelet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mer flåttsykdom i Sverige

    Det er registrert rekordmange tilfeller av flåttsykdommen TBE i Vestra Götaland i Sverige så langt i år. I regionen som grenser til Østfold har 35 fått sykdommen så langt i år, mot 16 i hele fjor, ifølge Sveriges radio. Svenske helsemyndigheter anbefaler folk å vaksinere seg mot flåttsykdommen. I Norge er det kun registrert fem tilfeller av TBE så langt i år, melder Folkehelseinstituttet til NRK. Ingen av disse tilfellene var i Østfold, til tross for økningen rett over grensa.

  • Fengsel for alko-smugling


    En Trøgstad-mann i 50-årene er dømt til fengsel i 36 dager, etter at han smuglet inn 350 liter brennevin, 138 liter vin og 47 liter øl i mai i år. Mannen ble stanset nord i Marker kommune. Mannen innrømmet smuglingen da saken var oppe for Heggen og Frøland Tingrett. Mannen mister dessuten førerkortet for en periode på elleve måneder.