Hopp til innhold

– Det er kanskje for mange dyr her

Mattilsynet, sauebønder og flere kommunale avdelinger legger nå fremtidsplan for dyr og natur på Ytre Hvaler Nasjonalpark.

Mattilsynet, sauebønder og flere kommunale avdelinger legger nå fremtidsplan for dyr og natur på Ytre Hvaler Nasjonalpark.

Villsauens fremtid er nå under lupen.

Villsauen på søsterøyene er i disse dager under lupen når fremtiden for området skal formes.

For snart to uker siden var folk fra Fredrikstad kommune, Mattilsynet og firmaet Villsauen på befaring på øya for å se på beiteforholdene for villsauene som går der året rundt.

– Det er jo morsomt å se hvordan dyrene former landskapet. Dette er et helt typisk beitelandskap, sier forvalter i Ytre Hvaler nasjonalpark, Monika Olsen.

Røsslyng og einer

Saueeier

Villsaueier Arne Ivar Jonassen var med på befaringen.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK
Søster

Forvalter i Ytre Hvaler nasjonalpark, Monika Olsen, vurderer beitetrykket på søster.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Og var det én ting de var enige om på befaringen, så var det at sauen gjør en god jobb på øyene. Kanskje litt for god jobb.

– Nå må du ikke lenger gå på stien. Nå kan du gå hvor du vil – slik sett er det blitt veldig bra. Det er vi alle enige om, sier villsaueier Arne Ivar Jonassen.

– Det vi vurderer er om det er litt hardt beitetrykk og kanskje litt for mange dyr. Dyrene går her hele året og det er viktig at de har noe å beite på når gresset ikke vokser. Vanligvis er det røsslyng og einer som er vintergrønn, forteller Olsen.

De eksotiske Søsterøyene består av bergarten rombeporfyrkonglomerat. Dette gir et noe annet beitegrunnlag enn på de andre øyene i nasjonalparken med granitt og gneis.

– Kan ikke ønske seg noe mer

Foreløpig ser det ut til at sauene har nok å forsyne seg med på land.

– Det sier seg selv at er det godt beite, så får de bra med lam. Villsauen får normalt sett ett lam. Men her har vi flere tvillingpar på begge øyene. Her har de det fint. Det er fine områder og grønne sletter. En kan ikke ønske seg noe mer når en er sau, avslutter villsaueier Jonassen.

Søndre Søster er den største av de to holmene, mens nordre Søster er noe mindre. Holmene har frodig vegetasjon og mange skjermede områder som gir god grobunn til en variert flora.

Søsterøyene ligger i Fredrikstad kommune og ligger i Ytre Hvaler nasjonalpark. Det er fuglereservat på begge holmer og den søndre halvdel av holmene har ferdselsforbud fra 15.04 til 15.07.