NRK Meny
Normal

– Det blir et knalltøft år for Sarpsborg

Budsjettforslaget til rådmannen i Sarpsborg innebærer nedskjæringer på totalt 92 millioner kroner. Ordfører Sindre Martinsen-Evje er klar på at 2015 blir et knalltøft år.

Sindre Martinsen-Evje (Ap)

Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje forteller at budsjettet for neste år blir stramt.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Ifølge rådmannen må det spares inn på de fleste av kommunens tjenestetilbud. Det skulle Martinsen-Evje gjerne vært foruten.

– Det er klart at vi hadde sett for oss et annet budsjett dersom vi kunne påvirke det. Men vi er inne i en periode med skattesvikt i hele landet, og det påvirker også inntektene til Sarpsborg kommune. Vi merker også at det kommer tøffere omstillinger fra den nye regjeringen, sier han.

I rådmannens budsjettforslag ligger det blant annet inne kutt på over 11 millioner kroner i både grunnskolen og omsorgstjenestene.

Martinsen-Evje håper innbyggerne rammes i minst mulig grad.

– 2015 blir et tøft år for Sarpsborg kommune, men vi skal fremdeles etterstrebe oss på å levere gode tjenester, og så må vi også sette tæring etter næring. Men det viktigste er at man har kontroll over økonomien og forsøker så godt man kan med ansatte og jobber med omstillinger.

Frp skuffet

Ordføreren ønsker ikke å gå inn på detaljer i budsjettet før politikerne har kommet i gang med sine alternative budsjettforslag.

– Det blir en tøff budsjettprosess, men vi skal nok komme i mål. Så får vi se om vi klarer å gjøre budsjettforslaget vårt noe bedre. Vi skal i hvert fall gjøre vårt beste for å greie det, sier Martinsen-Evje.

Kai Roger Hagen

Frps Kai Roger Hagen er skuffet over budsjettet.

Foto: Christopher Oulie/NRK

Fremskrittspartiet i Sarpsborg er svært skuffet over rådmannens budsjettforslag for 2015.

92 millioner skal kuttes, og de aller fleste tjenesteområder i kommunen vil bli berørt. Det kan vi ikke godta, sier leder i Sarpsborg Frp, Kai Roger Hagen.

– Vi var for så vidt klar over at det kom til å bli nedskjæringer. Men at det var i den størrelsesordenen her var ikke forventet. Vi ser at de store nedskjæringene kommer på viktige områder for innbyggerne.

– Rådmannen la heller ikke skjul på at innbyggerne kommer til å merke nedskjæringene som blir foretatt på en negativ måte. Det er klart at det er en utvikling Frp ser mørkt på, ikke minst når vi ser hvor store utfordringer vi kommer til å få på investeringer i årene som kommer, sier han.

Inntektssvikt

Rådmann i Sarpsborg, Unni Skaar

Rådmann i Sarpsborg, Unni Skaar, la torsdag frem sitt forslag til budsjett for 2015.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Hagen reagerer spesielt på at det ikke vil bli full eneromsdekning på sykehjemmene i Sarpsborg før i 2017.

Han mener det er en sak som allerede har blitt utsatt altfor lenge.

– Ved tilnærmet hver eneste budsjettforhandling vi har vært med på de siste årene har nettopp eneromsreformen blitt utsatt. Det er noe politikere i Sarpsborg burde vært enige om. Det er der vi kommer til å sette trykket når vi kommer til posisjon.

Inntektssvikt er en av forklaringene på de omfattende kuttene i Sarpsborg.

Rådmann Unni Skaar beklager at de foreløpig ikke klarer å unngå dobbeltrom på sykehjemmene.

– Vi har over 90 prosent eneromsdekning. Det er viktig å si aller først. Så er vi ikke helt i mål. Det skulle vi gjerne vært, også i 2015. Men vi skal ført opp og stå med et nytt helsehus som krever mye, både på korttidsplasser og legevakt, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Beboere på Mysen evakuert i brann

    Politiet i Øst melder på Twitter om en brann i næringsbygg i Smedgata. Alle beboerne i bygget er ifølge politiet gjort rede for. Videre er fire beboere i et nabobygg også evakuert.

  • Se nyhetene fra Østfold kl.22:55