NRK Meny
Normal

– Det ble for stort og uhåndterlig

Bostyrer Leif Petter Madsen presenterte store tall under dagens skiftesamling i Sarpsborg tingrett. Faktor-selskapene har 1,6 milliarder kroner i gjeld.

Leif Petter Madsen

Bostyrer Leif Petter Madsen presenterte mange store tall i skifteretten i dag.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Allerede da selskapet ble børsnotert i 2006 påpekte revisoren til Faktor-gruppen en rekke kritikkverdige forhold, uten at eierne foretok seg noe.

En av gründerne bak selskapet, Rune Kilebu, skal selv ha bekreftet til bobestyreren at konsernet ble for stort for ledelsen, og at de til slutt mistet oversikten over den økonomiske situasjonen, det sier bostyrer Leif Petter Madsen til NRK.no.

Madsen tror imidlertid ikke at det dreier seg om straffbare forhold.

– Konsernet er nok preget av gründermentalitet, på godt og vondt. Det er ikke alt som er like godt dokumentert. I de senere årene så ser det bedre ut, så man har tatt tak i veldig mye. Av det jeg har kommet over så langt er det ikke noe grunnlag for etterforskning fra politiet, sier han.

– 1,6 milliarder i gjeld

Bostyrer Madsen ga i tingretten uttrykk for at det dreier seg om en stor sak og at det enda vil drøye litt før man har skaffet seg oversikt over alle selskapene.

Totalt har Faktor-selskapene omlag 1,6 milliarder kroner i gjeld.

– Det er fordi morselskapet har finansiert driften i de underliggende konsernene. Derfor får man den store gjeldsbyrden, og det klarer ikke datterselskapene å betjene. Når man i tillegg da har bankgjeld så ble det rett og slett ikke likviditet til å drive dette rundt.

Totalt tror bostyreren at det er 30–40 kreditorer, men dette tallet er usikkert. En av kreditorene er Rakkestad kommune.

Produksjonen er for øvrig fortsatt i gang ved produksjonsanlegget i Rakkestad. De skal ferdigstille til sammen 727 studentboliger i Bergen.

– Tror ikke kommunen taper penger

Prosjektleder i kommunen, Jon Ådalen var til stede under skiftesamlingen i dag.

– Vi har et prosjekt som var kontraktsfestet med Faktor Entreprenør. Det er snakk om 10 omsorgsboliger i Rakkestad kommune, et stort løft for kommunen. Boligene var reist og halvveis tekket da konkursen var et faktum. Jeg er her i dag for å klargjøre faktum i forhold til det kravet vi har, sier han til NRK.no.

Han ser imidlertid ikke for seg at kommunen taper store penger på konkursen.

– I utgangspunktet har vi et krav inne på 5,7 millioner kroner og det er mye penger for Rakkestad kommune. Men vi tror ikke at vi taper det, vi har en grei bankgaranti og har også holdt igjen en del penger til Faktor.

Jon Ådalen har for øvrig blitt valgt inn som representant i kreditorutvalget.

Styreleder i Faktor Eiendom, Jon Rømer Sandberg har ikke ønsket å la seg intervjue av NRK i dag.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kun 1 av 3 russebiler besto test

    Kun en av tre russebiler bestod den tekniske kontrollen Statens vegvesen har gjennomført de siste ukene. Russen er flinke til å rette opp mangler, men fortsatt er det mange russebiler på norske veier som ikke er godkjent, sier Linda Botten i Statens vegvesen.

  • Fylkesvei 109 åpnet igjen

    Fylkesvei 109 ved Glemmen i Fredrikstad er ryddet og åpent i begge retninger etter trafikkulykken.