Mener vindkraft-befaring er viktig uansett utfall

Marker-ordføreren setter pris på at olje- og energidepartementet skal se nærmere på vindkraftprosjektene i Høgåsen og Joarknatten.

Kjersti Nythe Nilsen

Kjersti Nythe Nilsen (Ap) sier de var forberedt på å vente lenge på en endelig avgjørelse i vindkraft-saken.

Foto: NRK

Energiselskapet E.On fikk i fjor konsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til å bygge de to vindkraftparkene, men senere har blant annet Marker kommune klaget inn vedtaket.

Direktoratet har senere opprettholdt avgjørelsen, og saken ligger nå hos olje- og energidepartementet.

– Departementet skal gjennomføre møter og befaringer i Marker kommune i høst, men disse er foreløpig ikke berammet, skriver kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen i en e-post til NRK.

– Store utbygginger

Kommunestyret i Marker vedtok i februar å klage på vedtaket om å tillate vindkraftparker i Høgåsen og Joarknatten. Nå ser ordfører Kjersti Nythe-Nilsen frem til å få regjeringsbesøk.

– Jeg syns det er viktig at de kommer og ser hvor det vindkraftverket skal være. Hvordan utfallet blir vet vi jo ikke før de har vært her, men jeg syns det er riktig av dem å komme på befaring når det er så store utbygginger som det her er snakk om, sier hun til NRK.no.

Olje- og energidepartementet var tidligere i sommer på befaring i Aremark, hvor det også er søkt om konsesjon til en vindkraftpark.

Der har selskapet Havgul fått nei fra NVE to ganger, men også denne avgjørelsen er klaget inn til departementet.

– OED ønsker å se prosjektene i sammenheng – og må gjennomføre befaring og møter med berørte parter i Marker kommune før vi kan si noe nærmere om når disse klagebehandlingene vil bli ferdigbehandlet, opplyser Håkon Smith-Isaksen.

Forberedt på å vente

Marker-ordføreren har hele tiden vært forberedt på at det vil drøye før det kommer en endelig avgjørelse på om det blir vindkraftparker i kommunen, eller ikke.

– Det hadde vært ønskelig å få snarere avklaring, men vi var også klare over at dette kunne ta opptil ett år. Så er det kanskje like greit at de bruker litt tid – så lenge de også velger å komme på befaring – slik at den avgjørelsen de kommer til å ta blir riktig, sier Kjersti Nythe Nilsen.

Hun er spent på hva departementet faller ned på til slutt.

– NVE sier jo en ting, og kommunen har jo lagt inn klagen sin. Så får vi bare se, jeg vil ikke engang spekulere på hva utfallet blir.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-sendingen 22.50

  • Bråk i Moss

    En person er anmeldt for ordensforstyrrelse i forbindelse med et arrangement i Moss sentrum. Fire personer er bortvist fra samme sted, melder politiet.