NRK Meny
Normal

Varaordføreren i Halden: – Vi er bedre i idrett enn på økonomi

To eliteserielag i håndball må trolig spille hjemmekampene sine utenbys, fordi kommunen ikke kan ta opp lån.

Halden HK
Foto: Kathrine Brønn / NRK

To eliteserielag i håndball i Halden må trolig spille hjemmekampene sine i en annen by neste år, fordi kommunen ikke kan ta opp en eneste krone i lån.

Anne-Kari Holm

Fungerende varaordfører Anne-Kari Holm (Sp).

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Kvinnelaget HK Halden har allerede sikret seg en plass i den gjeveste ligaen, og herrelaget Halden Topphåndball kan kvalifisere seg i helgen.

Men Håndballforbundets arenakrav er tøffe. For at Halden-lagene skal få spille eliteseriekamper hjemme kreves det minst 2000 sitteplasser.

Fungerende varaordfører Anne-Kari Holm (Sp) fortviler over den økonomiske situasjonen.

– Dette er forferdelig trist. I dag ser det ut som vi er langt bedre i idrett enn vi er i økonomi, sier hun til NRK.

– Sponsorer vil være lokale

Det har lenge vært planer om en flerbrukshall i Halden, og per i dag er ingen haller i byen godkjent for eliteseriespill.

Nå kan ikke politikerne love annet enn at de skal legge til rette for en tomt.

– Vi kan ikke bidra i dag, sånn som situasjonen er nå. Fylkesmannen har sagt klart fra at idrettshaller, og andre ikke helt nødvendige ting ikke vil bli akseptert som låneformål for kommunen, sier Holm.

(Artikkelen fortsetter under)

 • SE VIDEO:
  Opprykk HK Halden

  Se bilder fra da HK Halden rykket opp.

Håndballforbundet sier til NRK at det kun er Mossehallen som er godkjent for eliteseriespill i Østfold. Kongstenhallen i Fredrikstad kan brukes under dispensasjon.

Morten Skaug sitter i styret til HK Halden som skal spille i eliteserien neste år. Han fortviler over de strenge arenakravene.

– Sponsorer vil være lokale. Flytter vi oss ut av byen mister de også noe av interessen for å være med og støtte opp om håndballen.

– På ville veier

Jens Lindstrøm i Halden topphåndball håper de likevel skal få dispensasjon. Han mener Håndballforbundet må vise skjønn.

Jens Lindstrøm

Jens Lindstrøm i Halden topphåndball.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

– Hvis Håndballforbundet skal kaste to eliteserielag ut av sin egen kommune for å spille håndball, da syns jeg de er på ville veier, sier Jens Lindstrøm i Halden topphåndball.

– Har du tro på at dere klarer å løse det så raskt at dere får innvilget eliteserielisensen deres og spilt på hjemmebane i Halden?

– Ja, hvis ikke hadde jeg ikke stått her. Jeg har beintro på det.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • 9,5 milliarder til dobbeltspor

  Stortinget vedtok i går å starte opp arbeidet med dobbeltspor-prosjektet Sandbukta-Moss-Såstad neste år. Kostnadsrammen er 9,5 milliarder kroner. Prosjektsjef Jarle Rasmussen i Bane NOR sier planen om å ferdigstille ny stasjon og nytt dobbeltspor i 2024 står fast. Utbyggingen vil bety hyppigere avganger og kortere reisetid fra Moss og Rygge.

 • Redusert straff for narkosmugling

  Borgarting lagmannsrett har redusert straffen fra seks til fem og et halvt års fengsel for en 42 år gammel mossing som er dømt for smugling av 114 kilo hasj og 6 kilo marihuana over Svinesund i mai i fjor. En mann som var dømt til fengsel i fem år og tre måneder for å ha kjørt følgebilen har fått redusert fengselsstraffen til i tre år.