NRK Meny
Normal

– Barnefattigdom vil koste samfunnet dyrt

Fattige barn vil koste samfunnet dyrt hvis det ikke gjøres noe nå, mener hovedtillitsvalgt for barnevernsansatte.

TIGGER TIGGING

Barnefattigdommen er høy i Østfold og mange barn sliter også på skole og fritid.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Bare Oslo har større barnefattigdom enn Østfold, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette vil bli et enormt problem hvis det ikke gjøres noe, mener hovedtillitsvalgt for de barnevernsansatte i Fellesorganisasjonen i Østfold, Kristine Hval Blekken.

Barnefattigdom handler ikke bare om unger som ikke får lov til å være med på de samme aktivitene som barn i nabolaget.

Kristine Hval Blekken

– Sparer seg til fant

Hun reagerer på at det er de minste som rammes hardest når kommunene kutter.

– Det løser virkelig ingenting ved å spare penger på fattige barn, da sparer man seg til fant. I tillegg til at man setter små unger i en uholdbar situasjon her og nå.

I jula hadde NRK flere saker om barn som lever i nød, nå viser ferske tall at Østfold har flest fattige barn i landet, bare slått av Oslo.

Kristine Hval Blekken

Kristine Hval Blekken i Fellesorganisasjonen, mener det bør settes inn strakstiltak nå for å forebygge barnefattigdom.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Fattigdommen vil prege resten av livet deres, hvis ikke noe gjøres, mener hun.

– Barnefattigdom handler ikke bare om unger som ikke får lov til å være med på de samme aktivitetene som barn i nabolaget. Det får også konsekvenser for helse, utdanning og påvirker forhold som handler om det å stå utenfor et samfunn, forklarer hun.

Hun mener det må settes inn strakstiltak for å forhindre at barnefattigdom blir en enorm utgift for samfunnet.

Bør barnetrygden heves?

Den nye regjeringen har stilt spørsmål om det bør gis barnetrygd til rike familier og nettopp hvordan pengene fordeles, er et viktig tema, mener Hval Blekken.

– Man bør se på om det bør gis høyere barnetrygd, mer penger til sosialhjelp til barnefamilier, det bør ses på hvordan man priser tjenester til barn, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uthus endte i container

    I Elingårdsveien i Fredrikstad fikk transportørene av et helt hus problemer da det viste seg at huset var for stort til å fraktes på veien. Det endte opp med at huset ble delt opp med motorsag og fraktet i container til søppeldynga, melder Fredrikstad Blad.

  • Gjorde skader på solstudio

    Det har vært innbrudd i et solstudio i Kinogaten i Sarpsborg. Politet melder at det er gjort skaderverk på stedet. Gjerningspersonen ble sikret på video, og politiet er på stedet og utfører undersøkelser.