Hopp til innhold

– Kan bety forskjellen på liv og død

Trygg Trafikk mener altfor få småbarn sitter i bakovervendte bilseter.

Sikring av barn i bil

Trygg Trafikk anbefaler at barn sitter i bakovervendt sete til de er fire år.

Foto: Simen Slette Sunde / Trygg Trafikk

Trygg Trafikk anbefaler at barn sitter i bakovervendte seter til de er minst fire år gamle. I dag er det bare påbudt frem til barnet veier 9 kilo.

Paal Gunnar Mathisen, leder i Trygg Trafikk i Østfold

Paal Gunnar Mathisen, distriktsleder i Trygg Trafikk.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Ifølge distriktsleder Paal Gunnar Mathisen kan det bety forskjellen på liv og død ved en ulykke.

– Alle tester som blir gjort ved dødsulykker viser hvor mye bedre det er å sitte bakovervendt i bilen for de alle minste, understreker han.

– Kan gi store nakkeskader

Sammen med If Skadeforsikring har de hentet inn ferske tall som viser at bare 41 prosent av barn mellom ett og fire år sitter i bakovervendte seter.

Barn i bakovervendt sete

De minste barnas hoder utgjør opptil 25 prosent av kroppsvekten deres.

Foto: Anders Aavik Hagen / Trygg Trafikk

1600 barn over hele landet var med i tellingen. Ni prosent av barna satt på bilpute, mens tre prosent satt uten barnesete i bilen.

De minste barnas hoder utgjør opptil 25 prosent av kroppsvekten deres.

– Ved en kollisjon vil hodet bli kastet fremover, mens overkroppen holdes tilbake av bilbeltet. Det kan gi store skader på den skjøre nakken til barnet, sier Mathisen.

– Sitter de bakovervendt blir kollisjonsenergien fordelt fra baken og opp til bakhodet. Dermed presses hele overkroppen inn mot seteryggen. Det gir langt mindre belastning på nakken og resten av kroppen, fortsetter han.

– Sløvt av foreldrene

Østfold er et av fylkene som kom dårligst ut i tellingen. Der satt 33 prosent av alle småbarna i bakovervendte barneseter.

– Det er langt unna det vi ønsker. Jeg vet ikke hvorfor Østfoldinger er så dårlige på denne statistikken, jeg skulle ønske vi var mye bedre enn det vi er i dag, sier Mathisen.

Han mener det er altfor mange foreldre som snur barna når de er i ettårsalderen, når de har vokst ut av det første bilsetet sitt.

– Allerede der er det en glipp fra foreldrenes side. Vi må gå i tenkeboksen og finne ut hvordan vi kan få informasjonen ut til enda flere folk. Der har vi en jobb å gjøre, understreker Mathisen.