– Årets største skateboardhappening

Fredrikstad blir i helgen invadert av skateglade ungdom og voksne. Landets beste skatere skal kjempe om norgesmestertittelen i det nye anlegget på Steffensjordet.

Mesterskapsansvarlig Joakim Wang sammen med to unge skatere under NM i Fredrikstad

SPENTE: Aleksander Mellegård (t.v.) og Jens Kristian Hermansen har allerede vært i aksjon i skateparken. Mesterskapsansvarlig Joakim Wang ser frem til mange gode skateøyeblikk i løpet av helgen.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Jeg følte meg ikke helt hjemme i fotball- og håndballverden, og så driver fetteren min med skating så da prøvde jeg det i stedet, svarer Jens Kristian Hermansen (12) på spørsmål om hvorfor han begynte å stå på skateboard.

Han var en av dem som var med på å tjuvstarte skateboard-NM allerede torsdag da han deltok i kvalifiseringen til street-konkurransen for juniorer. Men det er i helgen det virkelig spisser seg til i skateparken i Fredrikstad.

– Det skal konkurreres i tre grener med junior-, senior- og jenteavdelinger. Det er den største årlige skateboardhappeningen i Norge, sier mesterskapsansvarlig Joakim Wang til NRK.

På Steffensjordet i Fredrikstad er det 26. Skate-NM nettopp rulla i gang. Der blir det ellevill galskap på rullebrett, der det skal konkurreres i grenene street, bowl og game of skate. 300 skatere fra hele landet skal konkurrere hele helga igjennom, med finalene på søndag.

Hjelmpåbud for de yngste

Skateboarding var ulovlig i Norge fra 1978 til mai 1989, men har siden blomstret som en populær urban aktivitet blant unge. Ifølge Wang finnes det i dag mellom 80 og 100 000 aktive skatere i Norge, men hvor mange som vil dukke opp på Steffensjordet i helgen har han ikke oversikt over ennå.

– Vi er ikke organisert som andre idretter med Norgescuper og sånne ting, så det vet jeg faktisk ikke før lørdag morgen når alle har meldt seg på. Det kommer ofte noen som melder seg på litt sent, men vi pleier å ligge på rundt 300 deltakere.

I juniorklassen er det påbudt med hjelm, mens seniorene (fra 16 år og oppover journ.anm.) velger selv.

– Det handler litt om den friheten som skatekulturen representerer. Disse utøverne har jo svart belte i å tryne. De er flinke til å falle riktig, og ikke ta seg for med hendene så de unngår knekte albuer og håndledd, sier Wang.

– Myte med mye skader

Jens Kristian Hermansen skater i det nye anlegget på Steffensjordet i Fredrikstad under NM

Jens Kristian Hermansen (12) begynte med skating fordi han ikke følte at fotball og håndball var noe for han.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Han mener det er en myte at skateboarding er en idrett med mye skader, selv om man må tåle noen skrubbsår hvis man skal holde på med idretten.

– Men skrubbsår er ikke en skade, og man trenger ikke myke fallmatter overalt hvor man skal holde på. Det er ikke farlig om man knekker armen en gang i løpet av livet heller, sier Wang.

Jens Kristian Hermansen og kompisen Aleksander Mellegård (11) innrømmer at det har blitt noen knall og fall i løpet av deres to år lange rullebrettkarriere.

– Jeg har forstuet fingeren og sånne ting, men ikke noe alvorlig, sier Aleksander.

Og skadene har ikke vært nok til å få foreldrene deres til å sette ned foten.

De syns det er bra at jeg holder meg i aktivitet, så det tar de helt greit, sier Jens Kristian.