Hopp til innhold

– Anse dette som en gave fra Polen!

Kulturutveksling er det store målet når det inviteres til gratis, polsk filmfestival i Fredrikstad.

Klart for polsk filmfestival

Magdalena Tutka-Gwozdz er klar for polsk filmfestival.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Vi møter en smørblid Magdalena Tutka-Gwozdz på Fredrikstad kino. Hun er festivalansvarlig og forteller ivrig om den polske filmfestivalen som drar i gang i kveld og holder på til søndag.

– Jeg håper vi klarer å lokke nordmenn til salen, ikke bare polakker. Jeg vil i alle fall anbefale våre filmer, smiler hun.

– Programmet er variert, så jeg håper og tror alle kan få glede av det. Hele programmet vårt denne helgen er dessuten gratis. Anse det som en gave fra Polen!

Kulturutveksling

Polakker er en av Østfolds største minoritetsgrupper. Målet med denne festivalen er kulturutveksling mellom polakkene og den vanlige østfoldingen. Magdalena håper folk møtes og kinoen for å diskutere både film og kultur.

Fredrikstad kino

Her skal, hvis ting går etter planen, østfoldinger og polakker samles denne helgen.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

– Alle filmene er polskspråklige, men de har selvsagt undertekster. Alle plakatene vi har satt opp er også på norsk. Det er ganske viktig, siden formålet med dette er å dele vår kultur med nordmenn.

I tillegg til filmene, vil den kjente, polske regissøren K. Piwowarski komme og snakke til publikum på lørdag. Han har regissert filmen "Baczyński," som trolig ikke er superkjent blant det norske publikum, men som kanskje kan bli det nå.

– Vi fikk en ferdig festival

Entusiastisk er også kinosjefen i Fredrikstad, Jørgen Søderberg Jansen. Sjeldent har vel en festival kostet han mindre arbeid.

– Den polske foreningen i Fredrikstad kom hit med en nesten ferdig festival og spurte om vi vil ha den – og det sa vi selvfølgelig ja til. Det nærmer seg allerede utsolgt på forhånd på mange av filmene, sier han.

Kinosjefen anbefaler polsk film.

Kinosjefen håper mange gir polsk film en sjanse.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

– Nå skal ikke jeg lyve på meg store kunnskaper om polsk film, men det er et land med store filmtradisjoner. Jeg håper det kommer mange som vil se hva polsk film har å by på.

Magdalena Tutka-Gwozdz, som selvsagt ikke har gjort all jobben alene, er takknemlig overfor kinosjefen.

– Vi skylder han en stor takk, siden han har åpnet kinosalen for oss. Han har også bidratt med to polske filmer.

Mer om de polske filmdagene kan du lese her.