NRK Meny
Normal

– Altoppslukende følelse av usikkerhet

De ansatte ved Idun Rygge har tøffe dager, tror Mariann Strande. Hun var klubbleder første gang da Stabburet Øyenkilen var truet av nedleggelse og husker hvor tungt det var.

Se også: Næringsministeren krever svar

Mariann Strande

MEDFØLELSE: – Jeg har nesten ikke ord, jeg synes det er helt forferdelig at Orkla Foods vurderer å flytte en avdeling som går med store overskudd, sier Mariann Strande.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– I forhold til hva vi var oppe i så er det litt likt. Jeg husker den altoppslukende følelsen av usikkerhet. Du går og tenker på jobben din hele dagen og vet ikke hva som skjer. Alt dreier seg om jobben. Det er ikke så mye annet som skjer i hodene på de i Rygge som står i fare for å miste jobben, sier Mariann Strande.

Stabburet Øyenkilen var en del av Orkla. I 1997 ville konsernledelsen flytte produksjonen av makrell i tomat til Sverige. 45 arbeidsplasser var truet. De ansatte vant den første kampen, men ti år senere var det slutt og flyttevedtaket ble gjennomført.

Kritisk til profittjag

Mariann Strande blir lei seg når hun i dag ser på Orkla Foods planer om å flytte ketchup-produksjonen fra Rygge. En avdeling som ifølge de ansatte går med store overskudd.

– Jeg synes det er helt forferdelig den profitten som Orkla higer etter, sier Strande.

Orkla Foods sier konsernet stadig må forbedre seg for å møte konkurranse fra andre.

Demonstrerer mot flytting

– Med ni fabrikker som produserer ketchup, er det naturlig å se på muligheten for mer effektiv drift, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods Norge, Dag Olav Stokken.

De ansatte ved Idun Rygge demonstrerer mot flytteplanene onsdag kveld.

– Det er viktig å skape blest om trusselen om flytting, slik at folk ser hva som truer norske arbeidsplasser. Vi trenger jo dem. Spesielt når bedriftene går med overskudd. Jeg tror også det er viktig for de ansatte at de føler de gjør noe for å bevare arbeidsplassene sine, avslutter Strande.

Idun, Rygge

USIKKERT: Det er stor aktivitet på ferdiglageret. Omkring 40 av de ansatte ved Idun Rygge kan miste arbeidet hvis produksjonen av blant annet ketchup flyttes til Sverige.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Savnet gutt funnet død i Askim

    Den sju år gamle gutten som ble meldt savnet etter at han ikke kom hjem fra skolen er funnet død. Det bekrefter politiet til NRK. Gutten ble funnet i dammen i Askim folkepark av dykkere fra Fredrikstad brannvesen. Guttens familie er varslet om dødsfallet.

  • Akershus Røde Kors bistår i søket

    Røde Kors Hjelpekorps fra både Østfold og Akershus er kalt ut for å bistå politiet i søket etter 7-åringen i Askim. Akershus Røde Kors Hjelpekorps melder at de er på vei med nærmere 30 mannskap.

    Leteaksjon etter gutt (7) i Askim
    Foto: Østfold Røde Kors