NRK Meny
Normal

90 mister arbeidet ved Nexans

Kabelprodusenten Nexans i Halden må redusere staben med 90 personer. Nyheten kommer to måneder etter at bedriften fikk en kontrakt verd 4,3 milliarder kroner.

Nexans i Halden

To måneder etter at nyheten om at Nexans hadde fått en kontrakt på 4,3 milliarder kroner kommer nyheten om at bedriften må nedbemanne.

Foto: Sondre Aabø/Nexans

Trude Larstad, Nexans

Kommunikasjonsdirektør Trude Larstad ved Nexans Norway.

Foto: Nexans Norway

Kommunikasjonsdirektør Trude Larstad i Nexans Norway forklarer nedbemanningen med at bedriften er rammet av den betydelige usikkerheten som preger oljebransjen. I tillegg har Nexans vunnet færre kontrakter innen vindmøllemarkedet enn forventet.

– Det innebærer at vi i det kommende året og i 2016 ikke har nok arbeid til alle ved fabrikken i Halden. Konsekvensen er at vi både må nedbemanne og permittere ansatte, sier Larstad.

Hun understreker at de har arbeidet hardt for å hindre å si opp ansatte.

– Omfanget har bygget seg sakte opp. Nå kommer vi dessverre ikke utenom, sier Larstad.

Oppsigelser og permisjoner

Nexans varsler en nedbemanning på 90 personer. I tillegg må bedriften permittere 25 personer fra juli i år. Fra før er allerede 90 ansatte ved bedriften permittert. Nexans i Halden har 900 ansatte.

– Det stemmer at vi siden januar har hatt 90 permitterte med en varighet på seks måneder, fram til sommeren. Aktivitetsnivået har ikke tatt seg opp. Sånn det ser ut nå vil noen av dem som er permittert kunne bli berørt, men det er altfor tidlig å kommentere eller spekulere i. Vi er tidlig i prosessen. Det er klare regler i arbeidslivet om hvordan man skal gå fram ved nedbemanninger og permitteringer, sier Larstad.

Avklaring i løpet av mai

Hun opplyser at det er et mål å ha alt klart innen utgangen av mai.

Det ble arrangert møter med tillitsvalgte og arbeidsmiljøutvalg tirsdag morgen. Det er også arrangert informasjonsmøter for ansatte i flere omganger i løpet av dagen, og det fortsetter med slike møteronsdag. Det er skiftordning ved bedriften, og det er nødvendig med møter på ulike tidspunkt for at alle skal få orientering.

På lengre sikt ser fremtiden for bedriften lysere ut.

– For ikke lenge siden signerte vi vår største kontrakt noensinne: Norlinkforbindelsen til Tyskland. Vi rigger oss for fremtidig vekst. Vi har også nå i vinter som følge av kontrakten iverksatt sterke investeringsplaner ved fabrikken i Halden. Fremtiden på lengre sikt ser lys ut. Men akkurat nå befinner vi oss i en usikker tid, sier Larstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se kveldens siste TV-sending

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud