NRK Meny
Normal

90 av 440 kan miste arbeidet

Det er 440 operatører ved Nexans i Halden. Nå kan 90 av dem miste arbeidet.

Hans Petter Anker Bærem

Hovedtillitsvalgt Hans Petter Anker Bærem forteller om en helsvart dag for de ansatte ved Nexans.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Det har vært en helsvart dag for oss på Nexans Halden. Spesielt for oss operatører som arbeider i produksjonen. Grunnen er selvfølgelig at vi er blitt informert om at bedriften planlegger en permanent nedbemanning av 90 av våre operatører, sier hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet ved bedriften, Hans Petter Anker Bærem.

Nedbemanningen skyldes markedsmessige utfordringer som bedriften har slitt med en stund og som nå har blitt verre.

Bedriften fikk en kontrakt verd 4,3 milliarder kroner. Det skal leveres undersjøiske kraftkabler til forbindelsen mellom Norge og Tyskland.

– Vi har den kjempekontrakten. Men det er tre forretningsområder, og det er de to andre forretningsområdene som sliter mest, forklarer Anker Bærum.

Er blitt informert

Han forteller at de ansatte hele tiden har fått informasjon om de markedsmessige utfordringene.

– Alle følger vel med på oljepriser og slikt, og det er klart det rammer oss. Men hele problematikken er ferskvare. Nå skal vi inn i prosesser og se på utvelgelseskriterier og slikt. Det er ikke til å stikke under en stol at vi i Fellesforbundet holder på ansiennitetsprinsippet som det førende prinsipp, understreker tillitsmannen.

90 er permittert nå

90 av bedriftens ansatte er allerede permittert nå.

– Det er ikke gitt at de 90 skal ut i oppsigelser. Ingen er fredet. Vi får se hvor vi havner hen, sier Anker Bærem.

I tillegg varsler ledelsen 25 permitteringer i annet halvår. Anker Bærem sier det blir trinn to i prosessen.

– Vi må begynne med nedbemanningen. Det er en del løsningsforslag som skal på bordet. Det er ikke gitt at det blir 90 i enden av prosessen.

– Det er to måneder siden dere fikk en gigantkontrakt som skulle trygge arbeidsplassene?

– Dette er en kontrastenes tid. Sånn er det i prosjektindustrien. Det er vanskelig for utenforstående å se det bildet der. I og med at vi har flere forretningsområder å stå på, er det ikke slik at vi kan ta en stor kontrakt og spre utover hele fabrikken. Det er ikke mulig.

Tillitsmannen sier alle er klar over at det er utrygge tider, men at nedbemanningen kom overraskende.

Nexans i Halden

Nexans i Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kornhøsten i gang

    Norgesfor Råde mølle har fått inn årets første lass med korn, det er 2–3 uker tidligere enn normalt. Avlingen med høstsådd hvete til bonde Svein Erik Olsen var under halvparten av det han får et normalt år.

  • Fengsel for underslag

    En mann fra Mysen er dømt til fengsel i tretti dager for underslag av 30 000 kroner fra egen arbeidsplass, skriver Smaalenenes Avis. Mannen jobbet i en butikk i indre Østfold, og det var selskapets revisor som fattet mistanke om handlelen var gjennomført selv om de var slettet fra kassen. I et møte med arbeidsgiver tilstod mannen at han i en periode over tre år selv hadde fått pengene kontant, men ikke visst hvor mye det var.