NRK Meny
Normal

80 tonn stein skal redde edelkreps

Grunneiere betaler 90 000 kroner av egen lomme for å redde bestanden.

Edelkreps.

Etter at 80 tonn med stein har blitt lagt på isen på Lyseren, håper grunneierne at edelkreps-bestanden i innsjøen skal bestå, og aller helst øke.

Foto: Tove Fugelsnes / NRK

80 tonn med stein ble fredag fløyet ut og lagt på isen på innsjøen Lyseren i Spydeberg.

Beskytter sårbar kreps

Disse steinene skal bidra til å bevare bestanden av edelkreps i innsjøen, opplyser lederen i grunneierlaget rundt Lyseren, Tron Kallum.

- Det tiltaket vi har gjort i dag, er å legge ut såkalte skjulesteder til krepsen. Steinhaugene gjør at krepsene kan gjemme seg når den skifter skall. Det gjør den to-tre ganger i året, og da er den veldig sårbar for blant annet fisk, forklarer han.

En annen trussel for edelkrepsen, er krepsepest .

SE VIDEO:

Video nsps_upload_2009_3_20_17_42_4_1287.jpg

LES:

D/S Turistens hjemkomst i fare

Kreps mot næring i Haldenvassdaget

Teorien er at steinene som er lagt på isen, blir til skjulesteder når isen smelter og de synker til bunns.

- Grunnen til at vi bruker helikopter, er at vi ønsker å legge skjulesteder de fleste stedene i vannet. Da blir det for omfattende for oss å kjøre rundt med traktorer og tilhengere, sier Kallum.

LES OGSÅ: Ber Økokrim etterforske krepsekrim

Koster 90 000 kroner

Kallum opplyser at det er erfaringer fra andre vann som gjør at grunneierne har tro på tiltaket.

- Det er gjort erfaringer fra andre vann i Østfold, som for eksempel Hemnessjøen. Der ble det lagt ut skjulesteder for mellom 8 og 10 år siden og resultatet var bra, sier han.

Grunneierne jobber med 20 store og små tiltak for å bevare krepsen i Lyseren, og utflyvningen av steiner på fredag kostet nærmere 90.000 kroner.

- Det er lite forebyggende tiltak for kreps i Norge, og det er lite forskning på hva som er grunnen til at krepsebestanden går ned, fortviler Kallum.

Men grunneierne rundt Lyseren er fast bestemt på å lykkes med å bevare edelkrepsen i innsjøen.

- Edelkrepsen er den opprinnelige krepsen i Norge og Europa. Den er truet, og vi ønsker å gjøre det vi kan for å sikre at den ikke forsvinner. Aller helst vil vi at bestanden øker, og hvis man tanker i forhold til norsk fauna, så er krepsen viktig, konstanterer Tron Kallum, lederen i grunneierlaget rundt innsjøen Lyseren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Søker benådning for konedrap

  Mannen som er 83 år gammel ble for to år siden dømt til ubetinget fengsel i 13,5 år, etter å ha drept sin kone med gevær. Drapet skjedde i parets hjem i Sarpsborg, men mannen har hele tiden bedyret at det var et uhell.
  Mannens advokat Harald Otterstad, skriver i søknaden om benådning at den 83 år gamle mannens helsetilstand stadig forverres.

  Drap på Grålum i Sarpsborg
  Foto: Sebastian Nordli/NRK
 • E18: To elger avlivet

  Viltnemnda har nå avlivet elgene som i morges vandret på innsiden av viltgjerdet nær tollstasjonen på Ørje. Smaalenenes Avis skriver at Viltnemnda først måtte skyte en kalv, noen minutter senere endte det på samme vis med en elgku.