NRK Meny
Normal

70 anmeldt for ulovlig hummerfiske

Det ble storfangst på første dag av tidenes største aksjon mot ulovlig hummerfiske.

Politibetjent Jon Helge Holte

- Vi har funnet store mengder garn og ruser, sier politibetjent på Hvaler Jon Helge Holtet.

Foto: Skjærgårdstjenesten

Mandag startet tidenes største aksjon mot ulovlig hummerfiske i Oslofjorden, og første aksjonsdag resulterte i 70 anmeldte forhold i Østfold.

Alvorlig faunakriminalitet

Bak aksjonen står Økokrim, Kystvakten, Statens naturoppsyn, Fiskeridirektoratet og politidistriktene Østfold, Vestfold, Telemark og Agder.

Frem til oktober anses hummerfiske som alvorlig faunakriminalitet.

Video nsps_upload_2009_7_13_19_14_13_700.jpg

Politibetjent Jon Helge Holtet var ute på tokt fra Papperhavn på Hvaler mandag og så etter ulovlig fangstredskap satt ut på antatte og kjente tyvfangsplasser i skjærgården.

- Garn og ruser i hele området

Han forteller at mye ulovlig fiskeutstyr ble funnet.

- Det har vært litt av hvert. Det er garn og ruser rundt i hele området. Det vi destruerer nå, er umerket redskap som det er umulig å finne eieren på. Det andre er merket, så det blir anmeldt med en mistenkt, sier Holtet.

Aksjonen mandag resulterte i hele 70 anmeldelser.

Hummer

Hummeren er fredet frem til oktober, og fiske etter hummer før det anses som alvorlig faunakriminalitet.

Foto: Skjærgårdstjenesten

- Tyvfiskere har tatt seg til rette

Mange fiskere på Hvaler har lenge vært misfornøyd med oppsynet og mener at tyvfiskerne har fått ta seg til rette i årevis.

- Hummeren er jo fredet frem til 1. oktober, men det er ikke alle som bryr seg om det. Det er mye krabbeteiner som blir satt på grunt vann hele sommeren, og det blir fisket mye ulovlig om sommeren særlig etter små hummer. Det vet vi, sier fisker Jon Harald Haraldsen.

- Håper på redusert tyvfiske

Han håper at aksjonen som startet mandag kan bidra til å redusere tyvfisket.

- Vi ser bøyer hver dag. Så har dem vel ikke hatt lov til å røre det tidligere, men nå har de jo med seg politiet, og da hjelper det, sier Haraldsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.