NRK Meny
Normal

Svakere norsk krone ga lavere omsetning på Nordby

Svekket kronekurs gjør sitt til at Nordby Shoppingcenter i Strömstad må notere en nedgang i omsetningen, selv om flere kunder la igjen flere norske kroner i fjor.

Nordby Shoppingcenter

6,8 millioner mennesker var innom Nordby Shoppingsenter i fjor.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

6,8 millioner kunder besøkte kjøpesenteret Nordby i Strömstad i løpet av fjoråret. Omsetningen var på i underkant av fire milliarder svenske kroner, en liten nedgang fra 2012.

Tallene for fjoråret er ikke helt klare ennå, men senterleder Ståle Løvheim kan slå fast at senteret hadde en økning i antallet besøkende, men en tilbakegang i omsetning målt i svenske kroner.

Nær fire milliarder

Ståle Løvheim

Senterleder Ståle Løvheim.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Vi hadde tre prosent flere besøkende enn i fjor, samlet var ca 6,8 millioner mennesker innom her i løpet av 2013, forteller Løvheim.

Regnskapstallene mangler fortsatt et par dager av innspurten før nyttår, men Løvheim må konstatere at Nordby Shoppingcenter må notere seg for en tilbakegang i omsetning på ca 2,5 prosent, målt i svenske kroner.

– Jeg tipper at vi ender på 3.940 millioner kroner i omsetning når vi får avsluttet regnskapet, sier Løvheim.

Flere norske kroner

Svakere norsk krone er mye av forklaringen på nedgangen i omsetningen. De norske kundene la nemlig igjen flere norske kroner i fjor enn i 2012, men styrking av den svenske krona i forhold til den norske gjorde sitt til at de kronene de norske kundene la igjen var mindre verd i svenske kroner.

– Dessuten hadde vi en fantastisk fin sommer i fjor, og det merket vi på omsetningen. Vi har beregnet at vi hadde 42-44 millioner kroner mindre i omsetning i sommermånedene i år, sier Løvheim.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.

  • Forsøkte smugle valper

    5 hundevalper av typen Mops ble i helgen forsøkt smuglet over grensen på Svinesund. Tollvesenet kom over valpene da en ungarskregistrert bil ble stoppet i en rutinekontroll. Dette var valper som skulle selges i Norge sier Wenche Fredriksen, kontorsjef i Tollregion Øst-Norge. Valpene ble levert til Mattilsynet.