NRK Meny
Normal

68 uskyldig varetektsfengslet siden 2010

68 personer har sittet i varetekt i måneder og år - for så å ha blitt frikjent i retten.

Vidar Brein-Karlsen

Justis- og beredskapsdepartementet vil gå gjennom avhandlingen før de gjør seg opp en mening, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen.

Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

13 personer ble løslatt fra varetekt etter frifinnende dom i fjor, viser foreløpige tall for 2013. Siden 2010 er tallet 68.

Løslatt fra varetekt etter frifinnende dom

2010

18

2011

21

2012

21

2013 (så langt)

8

Uskyldige sitter varetektsfengslet i måneder og år, og uten at politiet har gode nok bevis mot dem. Dette er brudd på menneskerettighetene, slår en ny doktoravhandling fast.

Myndighetene stiller seg i første omgang avventende til doktoravhandlingen.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet ønsker ikke å kommentere saken før departementet blir bedre kjent med den, men på enerelt grunnlag støtter han dagens praksis.

– I en del av disse sakene er det snakk om til dels alvorlig kriminalitet. Da må politiet ha mulighet til å sette folk i varetekt til de finner ut hva som faktisk har skjedd.

LES OGSÅ: Måtte føde i varetekt

– Lett å si at dette ikke burde skjedd

 Bjørn Runar Haaland

Sorenskriver Bjørn Runar Haaland i Halden sier to saker har ført til diskusjoner internt og med politiet. Nå følger de ekstra med når omfattende smuglersaker kommer opp.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

I tingretten i Halden, hvor det føres fengslingsmøter og straffesaker, har erfaringene gitt grunn til en endring av praksis, forteller sorenskriver Bjørn Runar Haaland.

Han har to ganger de siste årene oppdaget at uskyldige har sittet fengslet ett år og lenger.

- I begge disse sakene har vi i ettertid hatt diskusjoner både her i tingretten og med politiet, om hvorvidt vi kunne og burde ha gjort ting annerledes. Vi forsøker nå å være ekstra oppmerksomme på smuglersaker med mange involverte, forteller sorenskriveren.

- Det er veldig lett, i etterpåklokskapens klare lys, å si at dette ikke burde ha skjedd.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Sjekker hygienen ved kiosker

  Steder som serverer hurtigmat, som bensinstasjoner og storkiosker, kan nå vente seg besøk av Mattilsynet i Østfold og Follo.

  Mattilsynet sjekker renhold, personlig hygiene og om maten oppbevares som den skal.

 • Skjebnemøte for sykehusdirektør

  Det er innkalt til ekstraordinært styremøte ved Sykehuset Østfold HF mandag. Eneste sak er direktørens fremtid. Det skriver Dagens medisin.

  Sykehuset har lenge slitt med et høyt antall korridorpasienter, og et akuttmottak som er for lite. Enkelte avdelinger sliter dessuten med kapasitetsproblemer. Dette, kombinert med Ebbesens lederstil, har ført til en stadig større misnøye med ham som sykehusdirektør, skriver Dagens medisin.

  Sykehusdirektør og ambulansepersonell står ved inngangen til akuttmottaket ved Sykehuset Østfold