NRK Meny
Normal

Meteorologen: – Det er rett og slett ellevilt

Statsmeteorolog Vibeke Thyness hadde ikke sett for seg at det skulle regne så mye som det har gjort onsdag.

Regnvær

Sør- og Østlandet har opplevd lange perioder med kraftig nedbør onsdag. Men regnet vil gi seg utover natten, trøster meteorologen.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Klokken 12 telte meteorologen opp bøtteverdiene, og kom da til at det har regnet rundt 50 millimeter de stedene det har kommet mest.

Ifølge Meteorologisk institutt har Råde (12,6 mm), Øsaker (10,8 mm) og Landvik (10,3 mm) vært stasjonene på Sør- og Østlandet hvor det har blitt observert høyest timenedbør frem til onsdag formiddag.

– Det er rett og slett ellevilt. Vi hadde for så vidt sett for oss mye nedbør, men kanskje ikke så mye som har kommet, sier Thyness.

Laster Twitter-innhold

– Ikke vanlig

Vibeke Thyness

Statsmeteorolog Vibeke Thyness forteller at det vil fortsette å regne utover kvelden.

Foto: Bård Gudim

Statsmeteorolog Thyness forteller at det er sjelden vi har så mye regn over så lang tid som det har kommet til nå i dag.

– Men det er på sommeren det regner mest, og det er da vi har potensialet for de kraftigste bygene. Sånn sett er vi innenfor rett sesong. Men det er ikke vanlig med 50 millimeter nedbør på 12 timer, forklarer hun.

50 millimeter nedbør er omtrent like mye nedbør som på en hel måned ellers.

Verst i Østfold og Vestfold

Vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen sier til NRK at det ligger en stripe med nedbør som strekker seg både sør- og vestover i landet.

– Det er denne linja som gir dårligst vær i landet akkurat nå. Det er litt regn på Vestlandet og lenger nord, men det er ikke i nærheten av å være tilsvarende som på Sør- og Østlandet, sier hun.

Jensen forteller at været har vært verst i Østfold så langt i dag.

– Flere steder i Østfold hadde klokken 15 fått 55 millimeter nedbør, og det er ikke hverdagskost. I Vestfold har det blitt målt 53 millimeter og bak der kommer Aust-Agder med 45 millimeter. Det ser dessverre ut som at regnet skal fortsette en god stund utover kvelden, forteller hun.

Regnbyger over Østlandet

Det ligger en stripe med nedbør over Østfold, Vestfold og Aust-Agder.

Foto: Skjermdump/Yr.no

Sol og 20 grader

Meteorologene kan imidlertid trøste med at regnet vil gi seg i løpet av natten – selv om det fremdeles er en del fuktighet som skal passere innover grensen fra Sverige utover ettermiddagen og kvelden.

– Morgendagen vil bli betydelig bedre. Da har vi gode sjanser for å kunne få 20 grader, og vi vil kunne se sola i lange perioder, sier Vibeke Thyness.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Riksvei 22 stengt i Rakkestad

    Rv 22 er stengt ved Østby rett nord for Rakkestad sentrum etter et trafikkuhell. Det skal være køer i begge retninger. Omkjøring skal være mulig på mindre veier.

  • Fjerner kanonene i Gamlebyen

    Fire kanoner ble fjernet fra Gamlebyen i Fredrikstad i dag. Årsaken er at lavettene som kanonene står på er råtne. Dermed er det bare trettiseks av sekstifire kanoner igjen av de som ble satt ut på begynnelsen av 90-tallet. Det er ikke bestemt hva som skjer med de ødelagte lavettene

    Vollmester Ragnar Dahl i Gamlebyen
    Foto: Odd Skjerdal/NRK