Normal

4 av 10 innrømmer å ikke bruke bussbelte

Det viser kontroller Statens vegvesen har gjennomført på busser i Østfold denne uka.

Belte i buss

PÅBUDT: Sikkerhetsbelte er påbudt i buss, men likevel er det mange som lar være å bruke det.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

I løpet av uka har kontrollører fra vegvesenet stoppet 17 busser som ferdes i ruter der det er krav til å bruke sikkerhetsbeltet, alle i områder med fartsgrenser opp til og med 50 kilometer i timen.

Resultatene viser at av de 262 passasjerene som ble spurt var det 103 som ikke hadde på seg sikkerhetsbeltet før vegvesenets kontrollører stoppet bussen. Sju av disse var barn under 15 år.

Slapp unna bot

Normalt utstedes det et gebyr på 1 500 kroner til dem som ikke bruker belte i buss. Dersom barn under 15 år ikke er sikret kan det koste sjåføren 2 000 kroner, samt prikker i førerkortet.

– Kontrollene ble gjennomført hovedsakelig i Fredrikstad-området, og ble utført slik at vi informerte med en gang vi kom om bord bussen, at vi denne gang ikke kom til å utstede gebyr til de som ikke hadde på seg sikkerhetsbeltet, men vi bad om ærlig tilbakemelding på spørsmål om de hadde benyttet beltet eller ikke, forteller overingeniør Gabor Burghardt i Statens vegvesen.

Gabor Burghardt, Statens vegvese

VIKTIG: Overingeniør Gabor Burghardt i Statens vegvesen sier det er viktig å bruke sikkerhetsbelte også i buss.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Vanligvis vil passasjerer som ikke har på seg sikkerhetsbeltet ta dette på så fort de ser at bussen blir vinket inn til kontroll.

I tillegg var det også to sjåfører som ikke hadde benyttet seg av belte.

– Enkelte opplyste at de ikke tok på seg bilbelte før de passerte 50-sone siden det var tett mellom stoppestedene, og de måtte gå ut for å plassere kofferter/bagasje i lasterommet.

Manglende kunnskap

Burghardt forteller at det er viktig for vegvesenet å vite hvor mange som bruker belte i buss slik at de får bedre kunnskap om bruken, og innsikt i hva som kan gjøres for at flere skal bruke det.

– Det er viktig å bruke sikkerhetsbelte også i buss. Ikke bare for egen sikkerhet, men også for medpassasjerene dersom det skulle skje en ulykke.

Gjennom aksjonen ble det også avdekket at enkelte passasjerer ikke visste at dette er påbudt.

– De visste også lite om reaksjoner og skadeomfang ved unnlatt bruk av belte. Vi mener publikum trenger mer informasjon om dette.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: