NRK Meny
Normal

3,5 millioner til Vansjø

Staten gir 3,5 millioner kroner til rensing av Vansjø. Pengene skal fordeles over 3 år.

Vansjø, september 2006
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Landbruksdepartementet gir ekstra tilskudd til bønder som vil etablere fangdammer rundt Vansjø.

Det ble klart på et møte mellom Morsa og landbruksminister Terje Riis-Johansen i dag.

Midlene kommer etter at flere ordførere rundt Vansjø kom med et opprop til landbruksministeren forrige uke.

Flere fangdammer

Ordfører i Råde, Kjell Løkke er leder av vannområdeutvalget Morsa og en sentral person i arbeidet med å rense Vansjø. Han er svært fornøyd med tilleggsbevilgningen.

- Dette er ikke en dråpe i havet. Det viktigste er at vi har fått en tillatelse til å gi mer enn 70 prosent tilskudd til utvikling av fangdammer. Der har vi midler over det ordinære budsjettet, men vi har ikke fått brukt dem i tilstrekkelig grad til dette formålet, sier Løkke.

En fangdam er en rensedam som tar opp fosfor fra jordbruket før det renner ut i Vansjø. Hittil har mange bønder kviet seg for å lage de kostbare dammene, men nå tror Løkke at det blir flere slike dammer langs Vansjø.

- Det tror jeg absolutt. Vi har flere nesten ferdige prosjekterte fangdammer, men egenandelen har blitt for stor for en del bønder.

- Lang vei å gå

De nye bevilgningene kommer i tillegg til de vanlige overføringene fra Miljøverndepartementet over statsbudsjettet. Kjell Løkke er fornøyd med at Landbruksdepartementet også vil bidra til rensingen av Vansjø.

- Miljøverndepartementet har vært raskere på banen, men vi har ikke oppnådd det samme på landbrukssida. Det er den store sieren i dag. Vi har fått disse pengene til å prøve ut nye tiltak, og det er veldig viktig, sier Løkke.

Han understreker at 3,5 millioner kroner langt fra er nok til å redde Vansjø.

- Det må fortsatt satses mye. Vi har kommet et stykke på vei, men vi har langt igjen. Men jeg er optimist, spesielt siden vi har fått med oss landbruket. Det er nøkkelen, sier Løkke.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinnelig bilfører ble lørdag kveld anmeldt for promillekjøring etter at politiet stoppet henne i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnen ble derfor anmeldt for promillekjøring. Hun ble også fratatt førerkortet. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.