NRK Meny
Normal

38 sauer drept av ulv i Sverige

Bare fem sauer overlevde det brutale ulveangrepet ved Hedekas i Bohuslän.

Ulv

To ulver skal ha stått bak det voldsomme angrepet der 38 sauer måtte bøte med livet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colorbox

Gårdeieren fikk melding om det makabre funnet onsdag morgen. Det viste seg at 21 av sauene hans allerede var døde, mens ytterligere 17 var så hardt skadd at de måtte avlives.

– Det føles veldig tungt, både for våre egen del og på flere andre plan. Det er nesten så man ikke tror det er sant, sier gårdeier Lars Olof Lyrdal til den svenske avisa Bohusläningen.

– Det verste jeg har sett

Gården som ble rammet av ulveangrepet ligger rundt tre mil fra grensen mellom Norge og Sverige. En inspektør fra länsstyrelsen i Bohuslän beskriver angrepet som det verste han har sett.

– Jeg har jobbet her i mange år, men aldri opplevd at flere enn et tjuetall har blitt tatt før. Ulven blir trigget når det er så mange sauer på ett sted, uten noe annet sted å ta veien. Det er samme fenomen som med en rev i et hønsehus, sier Göte Johansson til Bohusläningen.

Han spekulerer i at det er to ulver som står bak angrepet, og basert på at det var mange spor i strandkanten tror han de har tatt seg inn sjøveien.

Gårdeier Lars Olof Lyrdal forteller til avisen at det er første gang han blir rammet av ulveangrep, og han planlegger nå å søke om å få skyte ulv.

(Artikkelen fortsetter under kartet.)

Laster kart, vennligst vent...

Ulveangrepet skjedde ved Hedekas, omtrent tremil sør for grensen mellom Norge og Sverige.

Flere angrep i sommer

Det har vært flere ulveangrep i området tidligere i sommer. I juni ble en sau tatt av to ulv ved Högsäter, og samme måned ble elleve sauer drept i Rabbalshede.

Viltforvalter hos fylkesmannen i Østfold, Åsmund Fjellbakk.

Viltforvalter Åsmund Fjellbakk hos Fylkesmannen i Østfold.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Viltforvalteren hos Fylkesmannen i Østfold, Åsmund Fjellbakk, forteller at de foreløpig ikke har fått inn meldinger om lignende tilfeller i Østfold.

– Det er noen grenseoverskridende revir her i fylket, men de har vært der i 15–20 år. Det har ikke vært noen ulveangrep i de områdene den siste tiden så vidt jeg kjenner til, sier Fjellbakk til NRK.no.

Derimot har det kommet inn meldinger om at 12 sauer har blitt drept av gaupe i indre deler av fylket.

– Disse tilfellene er spredt over tid og steder, men de fleste har blitt i Eidsberg og noen i Trøgstad, sier viltforvalteren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skogbrann satte fyr på låve

    Årsaken bak skogbrannen i Råde er enda ikke kjent, men det skal ha vært gnister fra denne som satte fyr på en låve i nærheten. 200-300 kvadratmeter skog skal ha brent ned, skriver Moss Avis.

  • Norgesgruppen tilbakekaller suppe

    Norgesgruppen har funnet makaroni i produktet Fersk & ferdig kjøttsuppe og ber forbrukere med allergi eller cøliaki om å sende suppen i retur. De ber forbrukerne om å returnere suppen til butikken for refusjon.