NRK Meny
Normal

Her går 300 tonn med historie i bakken

Et av de største symbolene på Fredrikstads identitet og historie ble sendt i bakken i dag.

Et av de største symbolene på Fredrikstads identitet og historie ble sendt i bakken i dag.

Video: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

De totalt åtte kranene på det gamle FMV-området på Værste i Fredrikstad er på mange måter selve symbolet på skipsbyggerhistorien til Fredrikstad.

Men området skal utvikles til bolig- og næringsformål – noe som betyr at flere av kranene må fjernes. To av dem ble revet i dag, og av de totalt åtte kranene får kun tre bli stående.

Øyvind Stene

Daglig leder Øyvind Stene hos Stene Stål Gjenvinning.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

– Dette er veldig mye historie. Men det blir nok til nye produkter som også sikkert blir til historie senere. Det er det som er så unikt med jernskrap. Det kan smeltes om og om igjen hele tiden, sier daglig leder Øyvind Stene hos Stene Stål Gjenvinning.

Få minutter senere dundret den første av kranene, med en vekt på over 300 tonn, i bakken med et smell.

Resultatet ble et enormt krater i bakken der krana tidligere har kastet sine skygger, og flere hundre tonn med nyrevet historie.

Stene kunne dermed konstatere at gammel historie nå er historie.

– Det alltid moro når det går som det skal. Det skal jo gå bra, men man vet aldri.

Se TV-reportasje her:

Tidlig i ettermiddag smalt det voldsomt i Fredrikstad. Det var lyden av 300 tonn med FMV-historie som ble dratt i bakken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Frakjørt av to tog

    Rullestolbruker Glenn Tore Clausen ble frakjørt av to tog i Fredrikstad onsdag kveld, skriver Fredriksstad Blad. Først fordi rullestolrampen sto på feil spor. Ved neste avgang passet ikke rampen med togsettet. – Vi fikk for sent beskjed, sier strekningsleder Terje Andersen i NSB

  • Møte med flyselskap

    Ledelsen ved Rygge sivile lufthavn (RSL) skal ifølge Moss Avis ha et møte med et større flyselskap. Møtet skal finne sted i begynnelsen av juli. Etter det avisen erfarer skal det være et lavprisselskap.