NRK Meny
Normal

30 år med Øisteins blyant

Møt Øistein, mannen med blokk og blyant som har blitt verdensberømt - helt etter planen.

Barne-tv-konseptet til Øistein Blyant er ikke bare kjent for NORSKE barn. Nå har tegne-Øistein fått sendetid i både Storbritannia, Sverige, Canada, India og Sør-Korea - som føyer seg pent inn i rekken av over ÅTTI land som sender seriene hans. Dermed har Øistein blitt verdensberømt - helt etter planen.

Video: Lotte Olsen/NRK

– Jeg satt nøytaktig her og tegnet. Det var den aller første gangen at jeg testet tegneferdighetene mine på et publikum.

Øistein Kristiansen begynte karrieren som en tegneglad gutt på gata i Fredrikstad. Nå er han blitt til millionbedriften Øisteins Blyant.

I det siste har han fått sendetid i både Storbritannia, Sverige, Canada, India og Sør-Korea, som føyer seg pent inn i rekken av over 80 land som sender seriene hans.

– Føler meg veldig berømt

Øistein Kristiansen

Øistein begynte tegnekarrieren på gata i Fredrikstad.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Øistein har blitt verdensberømt, helt etter planen. Barne-TV-seriene hans har enorm oppslutning, og det er ikke alltid hovedpersonen har helt oversikt.

– Når du kommer ut i de store distribusjonsnettverkene er det ofte at de overlapper, mikser, selger og gjør avtaler som det er vanskelig for oss å følge på med i Norge, sier han.

– Det dukker stadig opp land hvor jeg får melding om at jeg er på TV, som jeg ikke ante noe om.

Med sendetid i over 80 land blir han gjenkjent hvor enn han går, står, sitter og lander.

– Jeg blir alltid gjenkjent på gata. Hvis jeg for eksempel er på Gardermoen er det masse folk som vil snakke med meg eller ha autografen.

– Så flyr jeg langt avgårde, til Asia et sted, kommer ut på flyplassen og så er det akkurat det samme der. Det er moro. Da føler jeg meg veldig berømt.

Artikkelen fortsetter under.

Øistein Kristiansen

Øistein har lagd over 600 episoder med barne-TV og holdt mange tusen show- alt springer ut fra tegningen.

Foto: Lotte Olsen / NRK

600 episoder med barne-TV

Det har blitt 600 episoder med barne-TV, noen tusen show og noen millioner tegninger.

Alle små kunstneres idol har ofret noe på veien, for det har vært umulig å prioritere et vanlig liv utenfor tegnearket.

– Noen ganger tenker jeg litt på det at jeg er singel og barnløs. Kanskje jeg skulle hatt kone og barn og hund, sånn som aldre folk, sier han.

– Men hittil har jeg valgt bort det for å leve for det jeg skaper og min kreativitet. Så får jeg heller få kone og barn hvis jeg er heldig og kommer i en sånn situasjon en gang. Og hvis ikke er det greit.

En fyr med blokk og blyant

Det er over 30 år siden Øistein Kristiansen satt på gata i Fredrikstad, og tegnet for nysgjerrige forbipasserende.

Helt på Barne-TV

Det har blitt 600 episoder med barne-TV, noen tusen show og noen millioner tegninger.

Foto: NRK

Når NRK ber han om å tegne seg selv i dag, beskriver Øistein sluttresultatet slik:

– Jeg tegner meg som en liten, nysgjerrig gutt som springer rundt i verden for å oppdage og lære og utforske og leve av det store eventyret gjennom tegningen. Det viser de uendelige mulighetene.

Øistein er i bunn og grunn en fyr med blokk og blyant. Når alt kommer til alt er det tegner han er og vil være.

– Jeg er forfatter, sceneunderholder, globetrotter. Men hvor kommer det fra? Jo, det kommer fra tegningen. Alt sammen har sitt utspring i tegningen, og det er det aller viktigste for meg, fordi jeg syns det er magisk å være en tegner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To fikk forelegg

    To personer fikk forenklet forelegg fordi de kjørte for fort i Kurlandveien i Sarpsborg hvor Up hadde kontroll i formiddag. Høyeste hastighets som ble målt i 50-sonen var 62 km/t.

  • Økobonde skeptisk til fôrimport

    Forrige uke ble det enklere regler for å importere fôr til dyrene. Men det er ikke en god løsning for økobonde Randi Finstad Sand. Hun vil ikke bruke annet fôr enn økologisk.