Hopp til innhold

Jøtul flytter deler av produksjonen til Polen – 100 ansatte mister jobben i Fredrikstad

Ovnsprodusenten har besluttet å flytte deler av produksjonen til utlandet.

Bente Gro Abrahamsen

Bente Gro Abrahamsen har jobbet på Jøtul i Fredrikstad i 19 år. Hun vet foreløpig ikke om hun er en av de 100 som mister jobben.

Foto: Lotte Olsen Jessa/NRK

Rundt 100 personer mister jobben når deler av produksjonen hos Jøtul i Fredrikstad og datterselskapet Scan i Danmark flyttes til Polen.

Administrerende direktør Nils Agnar Brunborg i Jøtul forteller til NRK at selskapet skal etablere en ny fabrikk på rundt 20.000 kvadratmeter.

– Bakgrunnen er at Jøtul over mange år har gått med betydelige underskudd. Vi har derfor iverksatt en rekke tiltak for å få ned kostnadene og bedre konkurranseevnen. Dette er selvsagt ikke noe hyggelig budskap å få. Men det er nødvendig for at Jøtul skal overleve som selskap, sier han.

Hvor mye penger vil dere spare på dette?

– Det vil jeg ikke uttale meg om.

Brunborg bekrefter til NRK at flyttingen til Polen vil medføre rundt 100 tapte arbeidsplasser i Norge og 70 arbeidsplasser i Danmark.

Administrerende direktør Nils Agnar Brunborg i Jøtul

Administrerende direktør Nils Agnar Brunborg i Jøtul forteller at de flytter deler av produksjonen fra Norge til Polen i løpet av 2020.

Foto: Lotte Olsen Jessa/NRK

– Folk er sjokkerte

Jøtul AS har i dag 280 ansatte på Kråkerøy i Fredrikstad, og ifølge Fredriksstad Blad ble alle kalt inn til møtet.

Klubbleder Arild Johannessen ved Jøtul i Fredrikstad sier at stemningen på allmøtet var stille og uten spørsmål i etterkant.

Arild Johannessen ved Jøtul

Klubbleder Arild Johannessen forteller at beskjeden om flytting til Polen ble mottatt med sjokk hos de ansatte.

Foto: Lotte Olsen Jessa/NRK

– Dette kom veldig overraskende på. Vi skal ha et medlemsmøte førstkommende torsdag hvor vi skal se på hvordan vi kan bidra for medlemmene. Men dette er dramatisk og folk er selvfølgelig sjokkert og preget nå, sier han.

Produksjonen skal fortsette som vanlig gjennom 2019, før det nye anlegget etter planen skal være i drift fra januar 2020.

– Vi skal nå i forhandlinger med bedriften, så får vi se om vi klarer å få etablert nye oppgaver her, sier Johannessen.

Er dette den verste dagen i Jøtuls historie i Fredrikstad?

– Jeg har jobbet her siden 1979. Dette er den dagen som har rammet ansatte her på Kråkerøy i sterkest grad, ja.

Har slitt økonomisk

Selskapet har slitt økonomisk i flere år. I fjor hadde fabrikken i Fredrikstad en omsetning på 493 millioner kroner, med et driftsresultat på 278 millioner i minus.

Hovedgrunnen til underskuddet var nedskriving av selskapets verdier.

Tidligere i 2018 ble Jøtul kjøpt opp av dagens eier, amerikanske OpenGate Capital. Ifølge nettstedet E24 lå prislappen på rundt 360 millioner kroner.

Jøtul har i dag 500 ansatte verden over. Over halvparten jobber ved produksjonsanlegget og hovedkontoret i Fredrikstad.

I tillegg har selskapet syv datterselskaper i USA, Frankrike, Storbritannia, Spania, Polen, Danmark og Italia.

Jøtul i Fredrikstad

Jøtul er en av landets eldste produsenter av vedovner og har til sammen 500 ansatte. 280 av dem jobber ved fabrikken på Kråkerøy.

Foto: Lotte Olsen Jessa/NRK

Reddet fra konkurs av Gahr-familien

Jøtul A/S ble startet av Herman Anker i 1920. Selskapet fungerte da primært som salgsorganisasjon for Kværner Ovnstøperi og tre andre støperier, ifølge boka «Rik på tradisjoner: Jøtul 1853-2003».

I 1927 ble selskapet overtatt av Ap-leder Jonas Gahr Støres morfar Johannes Gahr. Han satte i gang en økonomisk snuoperasjon og reddet selskapet fra konkurs. Senere ble også Kværner-navnet fjernet.

Under Gahrs ledelse gikk selskapet over fra håndlagde ovner til samlebåndsproduksjon. Særlig krigsårene ble økonomisk gunstig for bedriften, som blant annet produserte ovner til oppvarming av brakkene som ble bygget av tyskerne.

I 1977 ble Jøtul solgt ut av Gahr-familien til industribedriften Norcem.

Siden 2006 har Jøtul vært eid av det svenske selskapet Ratos, frem til de inngikk en avtale med OpenGate Capital om å selge aksjene sine i den norske ovnsprodusenten.