– Jeg ville skape min egen arbeidsplass, vise at det var mulig. Det har vært tøffe år, men nå er det verdt det, sier Tor Jacob Solberg, som lørdag danket ut over 300 kandidater til «Årets unge bonde».
Bare i år har han produsert fire mil med melkekartonger - nesten 400.000 liter melk.
– Jeg hadde ingenting
21 år gammel, blakk og arbeidsledig etter studier og utenlandsopphold. Han var odelsgutten som bare var middels interessert i å ta over familiens gård i Ski. I stedet endte han opp i Østfold som innovativ og kreativ bonde som lever godt av yrket på heltid. Det hele snudde på New Zealand.
– Jeg ble så betatt av det store landbruket og de imponerende gårdene på New Zealand, og hadde en utrolig spennende tid. Samtidig som jeg ble klar over ulempene ved å drive stort og så hvor tøft det var.
Da gikk han noen runder med seg selv:
– Det bygde seg opp en stolthet over hva vi har her, og plutselig ble jeg bare klar over at det er i Norge jeg hører hjemme, det er i Norge jeg vil satse.
- LES:
Vel hjemme i fedrelandet begynner han å se seg om etter en gård, men de vokser ikke på trær for en ung mann med slunken lommebok. Fortsatt er det mange år til det er aktuelt å overta gården i Ski.
– Jeg var veldig motivert for å starte med gårdsdrift, og finner etter hvert gården her i Skiptvet i Østfold.
Falleferdig låve, nedslitt hus og mangeårig manglende vedlikehold. Det var småbruket han hadde råd til.
– Jeg kjente ingen her, men lesset opp pick-upen med det lille jeg hadde i 2004 og dro av sted.
Han kastet ikke bort tiden og gikk raskt til innkjøp av to kuer som han bandt i en bjørk midt på gården. I dag er det en stolpe midt i fjøset som vitner om hvor bjørka sto og den spede begynnelse.
– Jeg hadde ingenting, men det var mange som ville meg vel.
To kuer bundet i en bjørk
Steg for steg ble gården på 1150 mål forvandlet. To kuer ble til ti, og foreldrene hans tro til og lånte han noen kuer også.
– Jeg var helt blakk og måtte låne på krita, smiler han.
- LES:
I begynnelsen kunne han ikke leve av gården, og måtte jobbe som anleggsgartner ved siden av. Nå, ti år senere, har han rustet opp gården for 12 millioner kroner, har nesten 200 kuer og driver ni gårder i tillegg.
– Nå lever jeg godt og klarer meg bra, men jeg tar fortsatt ikke ut overskudd. Naboer og familien har hjulpet meg, og ikke minst har kona mi Iris skapt et hjem for oss, et godt sted å bo. Jeg føler meg stolt i dag.
Og han har all grunn til å være stolt. 300 var nominert til Årets unge bonde, med Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug som juryleder, men Solberg danket ut alle. Hun er ikke i tvil om hvorfor han er en verdig vinner:
– Han er engasjert både på egen gård og i nærområdet sitt, og er opptatt av rekruttering til landbruket og utdanning av unge bønder. Han har valgt å utvikle seg faglig gjennom landbruksrettet utdanning og arbeidsutveksling, og han beviser at man kan lykkes med gård kjøpt på det åpne markedet.
Solberg legger ikke skjul på at han er overrasket:
– Konkurransen er så hard, og jeg synes dette er en ære, sier han.
Se bondens reaksjon på seieren:
Selv om det er mange unge bønder, mener han at norsk landbruk hadde hatt godt av flere unge og nytenkende gårdbrukere.
– Jeg håper man vil se nytten av flere unge bønder, som har sterke og gode år foran seg fra 20-40 årsalderen. De kan bygge seg opp, jobbe hardt og vi har godt av friske krefter og nye hjerner i norsk landbruk.
– Jobber mye med hodet
Hans vei ble matproduksjon og økologisk melkedrift. I dag har han 150 dyr på gården.
– Jeg vil jobbe på lag med naturen og det gjenspeiler driften her. Vi veksler på korn og gress fra egen gård, kuene beiter mye på gården og vi legger til rette for at kua skal få gå med kalven. Vi bruker heller ikke kunstgjødsel eller sprøytemiddel.
- LES:
Og det betyr også hjernetrim.
– Jeg jobber mye med hodet også, jeg vil gjøre ting på en god og smart måte. Jet vil være klimasmart og bruker melka til å lage nytt varmtvann. Målet er å spare miljøet mest mulig.
Han har installert melkerobot og ser hele tiden på nye teknologiske måter å drive gården på.
– Jeg har som mål å drive denne gården hele livet. I dag har jeg nok mat på bordet og klarer å betale regningene mine. Det gjør jeg fordi jeg har bygd stein på stein. I tillegg er jeg opptatt av å ha et godt sosialt liv. Jeg er ung og trenger venner og et liv utenom også. Jeg kaller meg en optimistbonde, smiler han.
Her er hobbyen hans:
Og både viljestyrken og pågangsmotet er noe landbruksministeren har lagt merke til.
– Han er aktiv og fokuserer på både venner, familie og fritid. Han er engasjert i dyrevelferd, bærekraft og økologisk landbruk. Årets vinner har vist at du ikke må ha odel for å kunne bli bonde, og kjøpte selv gård på det åpne markedet i ung alder, noe juryen mener viser både viljestyrke og sterkt engasjement.
– Unge trenger trygghet
I sin begrunnelse skriver juryen at han også har evnen til å inspirere:
– Han har en iver og kraft som inspirerer og smitter, og et brennende ønske om å selge norsk landbruk og bidra til rekruttering for næringen.
Og skal det rekrutteres bør det legges enda bedre til rette for unge bønder, mener Solberg selv. Han ønsker flere ordninger og hjelp fra for eksempel Innovasjon Norge til å komme i gang med drift.
– Det er viktig at vi som unge bønder kan få trygghet ved blant annet å få godt betalt for varene våre slik at vi kan levere av det vi produserer. Her er både tollvern og momsgrense viktige temaer å debattere. Begge deler kan slå negativt ut for unge bønder. Ikke ikke alle har nettverk, familie og naboer som kan stille opp.