NRK Meny
Normal

Elevorganisasjonen: – Viktig at alle får plass

Elevorganisasjonen i Østfold er bekymret over at 220 søkere med rett på skoleplass ikke har fått noe tilbud i førsteinntaket til videregående skole.

Elever på videregående skole (ILLUSTRASJON)

PÅ VENT: 9 900 søkere fikk positivt svar på førsteinntaket til videregående skole i Østfold, mens 220 må vente til skolestarten nærmer seg. Illustrasjonsfoto.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Torsdag fikk 10 120 søkere til den videregående skolen i Østfold vite om de har kommet inn på sitt skoleønske, eller ikke. Bare 17 av disse faller utenom den såkalte ungdomsretten, som betyr at man har rett på skoleplass.

Likevel var det over 200 søkere som fikk negativt svar, og må belage seg på uker med neglebiting frem mot skolestart.

– Vi syns det er utrolig trist at det er så mange som ikke har kommet inn på førsteinntaket. Man blir jo litt bekymret, og det blir sikkert de også, sier fungerende leder Live Tronstad i Elevorganisasjonen i Østfold til NRK.

Andre- og tredjegangssøkere

Seksjonssjef Bjørn Magnus Johansen ved opplæringsavdelingen i Østfold fylkeskommune forteller at de har prioritert de søkerne som har kommet rett fra grunnskolen, og at alle disse har fått plass.

Live Tronstad, fungerende leder i Elevorganisasjonen i Østfold

TRIST: Fungerende leder Live Tronstad i Elevorganisasjonen i Østfold mener det er viktig at alle ungdommer får sjansen til å utdanne seg til det de vil.

Foto: Privat

– Akkurat nå står vi igjen med rundt 200 som vi ikke har greid å plassere, og det er mye færre enn vi har hatt tidligere, sier han til NRK.

Men det er likevel for mange, mener Live Tronstad og Elevorganisasjonen. Hun mener det er spesielt viktig å finne plass til alle når det dreier seg om ungdommer som har falt fra tidligere.

– Det er ikke førstegangssøkere som ikke har fått de plassene, det er andre-, tredje- eller kanskje til og med fjerdegangssøkere. Dette er ungdommer som skjønner at de har valgt feil. De har lyst til å starte på nytt, og når de da faktisk har fått motivasjonen til å søke på nytt – eller har funnet ut hva de egentlig vil – så er det utrolig viktig at de får sjansen til det, sier Tronstad.

– Alle får plass

Fylkeskommunen jobber nå helt frem mot skolestart med å finne plass til alle søkerne som ennå ikke har fått plass.

– Alle får jo et tilbud, for det har de rett på. Det er alltid noen som takker nei, og da fyller vi opp med dem som ikke har fått plass, sier Bjørn Magnus Johansen.

Elevorganisasjonen mener likevel at alle burde fått et tilbud med en gang.

– Nå må disse 200 vente på suppleringsinntaket som blir kjent 11. august, og det syns vi også er utrolig sent, for det er under en uke før skolestart, sier Live Tronstad.

– Det er skummelt å vente, man kan bli redd for å ikke komme inn, hva man har i vente det neste året og hva slags planer man skal legge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ønsket å være synlige, ble svindlet

    Det var et ønske fra enkelte avdelinger i Teknisk etat i Halden kommune om å være synlige for befolkningen, som ledet kommunen inn i svindelen til Det Norske Kartselskapet. Det forteller lederen for Kommunikasjon og service, Martin Vik. Det Norske Kartselskapet skal ha svindlet 600 000 kroner fra kommunen mellom 2012 og 2013.

  • Beslagla 500 kartonger

    Tollerne på Ørje stanset i natt en bil og beslagla 100.000 sigaretter. Politiet har pågrepet en estlender som er på vei til arrest og avhør.