Hopp til innhold

200 år siden mordmysteriet

Det er 200 år siden eieren av Thorsø herregård utenfor Fredrikstad forsvant sporløst – trolig myrdet og dumpet i Thorsøkilen.

Thorsø herregård

Lise og Gustav Mohr driver i dag Thorsø herregård. Søndag er det 200 år siden den daværende driveren forsvant sporløst fra stedet.

Foto: Jørn Enger / NRK

I dag er det 200 år siden Hans Angell Gude forsvant sporløst. Trolig ble han myrdet av og dumpet i Thorsøkilen. Liket ble aldri funnet, og saken ble aldri oppklart.

Thorsømysteriet er et omtalt forsvinningsnummer i norsk kriminalhistorie, og saken har i mange år engasjert forfattere, kriminalforskere og historikere.

Hør del 1 av Thorsø-mysteriet:

Klassisk krim-mysterium

Historien er som tatt ut av en Agatha Christie-roman. Den har alle ingrediensene til en klassisk kriminalgåte og har i mange år engasjert forfattere, kriminalforskere og lokalhistorikere. Fremdeles er dette et av Norges mest kjente kriminalmysterier.

Bakgrunnen er etterdønningene av den korte krigen mellom Norge og Sverige sommeren 1814. Denne krigen foregikk stort sett i Østfold. Etter Mossekonvensjonen ble deler av Østfold okkupert – helt fram til mars 1815.

Kronprins Karl Johan oppholdt seg mye i Fredrikshald – eller Halden- høsten 1814.

På Thorsø herregård hadde ekteparet Hans Angell Gude og fru Karen fra Moss slått seg ned i 1810. Gude var en krakilsk herremann, som hadde fått avskjed i det militære fordi han hadde overfalt en kollega.

Hør del 2 av Thorsø-mysteriet:

Omtalt forsvinningsnummer

I oktober 1814 var Thorsø herregård okkupert av en liten gruppe svenske husarer – en rytteravdeling. Den var ledet av grev Nils Anton Barck – en betrodd mann i de i øverste svenske sirkler.

Gude kom raskt på kant med okkupantene. Det ble også hvisket i krokene om at grev Barck og husets frue hadde et godt øye til hverandre.

Om kvelden, onsdag 26. oktober 1814, gikk Gude ut for å sjekke omgivelsene til gården. Det ble hørt skrik. og funnet blodflekker i en fløy utenfor grevens rom. Siden har ingen sett herren til Thorsø.

Grevens signetring ble senere funnet på bryggen ved Thorsøkilen noen hundre meter unna. Letingen ga ingen resultater. Det ble satt ned en undersøkelseskommisjon, men sorenskriveren som ledet den, døde under mystiske omstendigheter.

Trolig ble han forgiftet. Greven ble aldri avhørt, men hadde gode forbindelser til Karl Johan og fikk senere en meget høy stilling ved det svenske hoffet.

Hør del 3 av Thorsø-mysteriet:

Kjent herregård

Thorsø er en av landets mest kjente herregårder. Flere kjente personer har bodd der, blant annet Bjørnstjerne Bjørnson, som skrev deler av Sigurd Jorsalfar på gården.

Oldemoren til nåværende eier, Gustav Mohr, var den landskjente kvinnesaksforkjemperen Katti Anker Møller.

I de årene hun bodde på Thorsø snakket hun ofte om «det skumle stedet» der blodflekkene ble funnet. Fløyen brant i 1899.

Takk til Karl Ottar Fjeld for hjelp med saken.