NRK Meny
Normal

20 kilo amfetamin tatt på Svinesund - politiet etterforsker Oslo-miljø

Tre personer sitter varetektsfengslet for smugling av omlag 20 kilo amfetamin.

Bensintank med amfetamin

11 kilo amfetamin lå gjemt her under gulvet på bilen.

Foto: Tollvesenet

I en tyskregistrert bil fant tollerne på Svinesund litt over 11 kilo gjemt i gulvet bak passasjersetet. To dager senere stoppet tollerne en bil fra Litauen med over ni kilo amfetamin.

Verdt 20 millioner kroner

Wenche Fredriksen i Tollregion Øst- Norge

Kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollregion Øst- Norge.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK
Amfetamin i eksospotte.

Her var det over ni kilo amfetamin.

Foto: Tollvesenet

– Dette er svært store narkotikabeslag. Man regner 1000 kroner per gram som gateverdi på amfetamin. Så vi snakker sånn sett om verdier for 20 millioner kroner, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i tollregion øst.

Politiet er allerede godt i gang med etterforskningen. Men har holdt tett om sakene siden de to ble tatt i slutten av april for å få samlet inn beviser i hemmelighet.

Det forklarer Tommy Brøske som leder spesialenheten SEUT i østfoldpolitiet.

– Vi har satt inn store resurser for å finne ut hvor denne narkotikaen skulle. Det dreier seg om å få en oversikt over hvem som har hatt hvilken rolle i smugling og distribusjon av narkotikaen. Foreløpig har ikke det ført frem til noen siktelser, men vi er fortsatt midt i etterforskningen av saken, sier Brøske til NRK.

Ser sammenheng mellom sakene

Politiet etterforsker taktisk og jobber mot et miljø i Oslo forteller Brøske.

– Foreløpig ser det ut som narkotikaen skulle til Oslo, men om den skulle distribueres videre derfra til andre steder i landet har vi ingen holdepunkter på ennå, sier Brøske.

Det er stor økning av amfetaminsmugling over Svinesund i år.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi ser sammenhenger mellom smuglersakene når det gjelder miljøene vi etterforsker, sier Brøske.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trøbbel for hustransport

    I Elingårdsveien i Fredrikstad har det oppstod tproblemer i forbindelse med transport av et hus. Det jobbes febrilskt på stedet for å løse problemet og en patrulje på vei for å se om de kan bistå, melder politiet på Twitter.

  • Knuste moskévindu

    Rett før klokken 03:00 i natt fikk politiet i Sarpsborg melding om et knust vindu i en moské. To menn i 20-årene ble innhentet av politiet, og en av de fortalte at kameraten hans hadde hoppet inn i det store vinduet, og at det derfor hadde blitt knust. Politiet tror på forklaring, og at det var rølpete oppførsel som forårsaket hendelsen. Operasjonsleder ved Politiet Øst, Gisle Sveen, sier at de tror på forklaringen, og at det var helt tilfeldig vindusvalg.