NRK Meny
Normal

20 i Østfold-politiets arrester

Det var imorges 20 pågrepne i Østfold-politiets arrester. Flere av dem er siktet for smugling eller andre forhold knyttet til grensen.

Tollere på Svinesund

Politiet i Østfold prioriterer høyt saker knyttet til grensekriminalitet.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Dette forteller at vi har mye gjøre for tiden, sier leder for fellesoperativ enhet i Østfold politidistrikt, politiinspektør John Rune Lunder.

Han la i dag ut en twittermelding og varslet at det er 20 mennesker i arrester, og at disse er pågrepet siktet for brudd på tolloven, menneskesmugling, i narkotikasaker etc.

Temmelig mye å gjøre

– Min hensikt med å legge ut en slik melding er å synliggjøre litt av det som skjer her i distriktet vårt. Ja, vi har temmelig mye å gjøre, sier Lunder.

Twittermelding
Foto: Twitter

Han legger til at arbeidsoppgavene jo på langt nær er avsluttet med at de mistenkte er pågrepet.

– Vi bruker svært mye ressurser på etterforskning, transport til og fra varetekt, fremstilling for fengsling, tolking med mer, forteller Lunder. Han har ikke på stående fot noe tall på hvor mange av de 20 det trengs tolk til.

Mangler varetektsplasser

Poltiimester Arne Jørgen Olafsen i Follo poltiidistrikt forteller om store utfordringer med å finne plass til pågrepne som er varetektsfengslet i Smaalenene.no. Denne uken måtte politiet i Askim dimmitere fem polakker som var pågrepet, mistenkt for smugling. Politiet hadde fått rettens kjennelse til å holde de fem i varetekt, men det hjalp lite når det ikke var varetektsplasser å oppdrive.

– Jeg kjenner ikke til at det er aktuelt å løslate noen av de vi har pågrepet her på grunn av mangel på varetektsplasser, men det er ikke en ukjent problemstilling for oss at det er begrenset kapasitet, bekrefter Lunder.

Grensekriminalitet

Veldig mange av sakene er knyttet til grensen: smugling av narkotika og varer, menneskesmugling, utviste mennesker som returnerer ulovlig og folk som kommer med falsk pass eller andre falske dokumenter.

– Dette er saker vi prioriteter, det er viktige satsingsområder for politiet i Østfold, sier Lunder. – Og vi er bedt om å satse på dette.

De er stadig en jevn strøm av mennesker som søker lykken i landet vårt, med mer eller mindre ærlige hensikter.

– Det er vel ikke tvil om at mer ressurser kunne ført til at vi avdekker enda flere saker. Men dette viser jo at satsingen gir resultater, sier Lunder.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se kveldens siste TV-sending

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud