Hopp til innhold

2.400 «mister» eiendommen sin hvert år

Roger Larsen skjønte lite da han sjekket selvangivelsen. Der manglet nemlig huset hans. Og han er langt fra alene om å oppleve det.

Roger Larsen

Ifølge ligningen til Roger Larsen, så eksisterer ikke dette huset.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Selv om mange av postene i selvangivelsen er forhåndsutfylt, er du selv ansvarlig for at alle opplysninger kommer med og er korrekte.

Det kan Roger Larsen fra Greåker i Sarpsborg skrive under på. Han var en av de heldige som greide å logge seg inn på Altinn for å sjekke selvangivelsen før det ble stengt.

– Jeg så på selvangivelsen, og jeg la ikke merke til at det var noe rart. Men ett par dager etterpå fikk jeg en utskrift av ligningen i posten.

– Da jeg sjekket litt nærmere viste det seg at huset mitt hadde forsvunnet på 2011-ligningen. Det var borte vekk, sier han.

Les også: 290.000 har feil i selvangivelsen

Måtte sjekke om huset stod der

Fremdeles i villrede om hva som hadde skjedd, ringte han Skatteetaten, med håp om at de kunne bidra til å oppklare fadesen.

– De skjønte heller ingenting. Det er jo litt rart å miste et helt hus. Jeg måtte ut i gården i går for å se om huset stod der. Det gjorde det jo fortsatt, sier han, og ler.

– Så dro jeg til Skatteetaten i Sarpsborg. Men der var det jo kø nesten helt til Fredrikstad. Så nå skal jeg endre med penn og sende den inn som såkalt analog ligning.

Les også: Unngå å snuble i skattefellene

I godt selskap

Seniorrådgiver i Egil Paulsen i Skatt Øst kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å sjekke selvangivelsen.

– Det kan skje. Derfor sier vi som vi alltid har sagt: Sjekk alltid tallene. Ikke bare se på om du får penger igjen eller blir skyldig, sier han.

– Det skal være cirka 2.400 eiendommer på landsbasis som ikke har kommet med i selvangivelsen. Det er en liten del når du tenker på totalen. Men uansett hvor liten den andelen er, så vil det være feil for noen. Det er vi ikke glad for, sier Paulsen.

Han råd er å finne frem fjorårets selvangivelse, og tenke gjennom hvilke endringer som har skjedd siden da.

Les også: Fradragene du må føre opp selv

Usikker på når du får pengene

Det får ikke veldig entydig beskjed om når du får pengene. Skatteoppgjøret kan du få i juni, juli, august eller september, og senest i oktober.

– Grunnen til at vi skriver det sånn, er at vi rett og slett er usikre på når den enkelte får. Dette er helt nytt. Inntil i fjor hadde vi kun to oppgjør, nemlig juni og oktober, forteller Paulsen.

Les også: Skattetriksene du bør lære deg