NRK Meny
Normal

– Vi rakk så vidt å montere laseren

En 19-åring med prøvetid ble tatt i 149 kilometer i timen i 80-sone. – Han får en reaksjon han kommer til å huske, sier UP-sjefen i Østfold og Follo.

Laserkontroll

Det tok ikke mange minuttene fra laserkontrollen var satt opp til UP tok den første råkjøreren på Vardeveien i Fredrikstad.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Klokken 04.30 var Utrykningspolitiet på plass i Vardeveien i Fredrikstad – et sted de har avholdt fartskontroll flere ganger.

Det tok ikke mange minuttene før den første råkjøreren ble tatt.

– Vi rakk så vidt å montere laseren før det første førerkortbeslaget ble gjort. Vi stod effektivt i tre timer og fikk 16 overtredelser. Vi er overhodet ikke fornøyd med hastighetene her i dag, sier UP-sjefen i Østfold og Follo Stein-Olaf Røberg.

Nesten dobbelt så fort som tillatt

Røberg beskriver resultatet av fartskontrollen som nedslående. Særlig med tanke på at kontrollen ble gjennomført svært tidlig på en fredag i ferien.

– Det kom en i 149 kilometer i timen i 80-sonen. Det var en gutt på 19 år som har prøvetid. Han har nettopp fått det ferskeste av det ferske når det gjelder opplæring av kjøring og forskrifter, men han har tydeligvis ikke lært noe av det, sier han tydelig frustrert.

Han hadde prøvetid på førerkortet.

I slutten av juni ble en fører tatt i 148 km/t på akkurat samme sted.

I 80-sonen ryker førerkortet allerede på 116 kilometer i timen. 19-åringen risikerer i tillegg å møte i retten, han får en saftig bot og han kommer trolig til å miste førerretten i lang tid.

– Nettopp fordi det er prøvetid, så må han også opp til full førerprøve på nytt, både teoretisk og praktisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hva slags straff han vil få, men det blir en reaksjon han kommer til å huske, for å si det slik.

Kunne bare ta verstingene

I tillegg til den unge mannen i 149 kilometer i timen mistet også to andre personer førerkortet i kontrollen. De to kjørte i henholdsvis 122 og 117 kilometer i timen.

– I 80 kilometer, som er lovlig hastighet på stedet, så beveger du deg i 22 meter i sekundet. Alle skjønner da hvor liten sjanse du har hvis det kommer en liten hindring ut i veien. Dette kunne fått fatale konsekvenser, sier Røberg.

Han forteller at det også ble delt ut forelegg til 13 andre bilister – og at det kunne vært langt flere.

– På grunn av kapasiteten måtte vi stille laseren på høyere fart og konsentrere oss om verstingene. Hadde vi tatt alle som kjørte for fort hadde det vært kø helt til Sarpsborg, sier han.

For ordens skyld; Sarpsborg sentrum ligger drøyt 7,5 kilometer unna kontrollpunktet.

– Jeg er fremdeles overrasket over at man ikke lærer. Vi har gang på gang vært ute med kontroller, og vært ute i media med store oppslag og advart. De som bruker denne veien må skjerpe seg, sier UP-sjefen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fire av fem tatt i arbeidstilsyn

    Arbeidstilsynet har kontrollert 35 bedrifter i Akershus og Østfold - 29 av dem har fått pålegg om utbedringer eller blir ilagt bøter. Dette dreier seg om forhold som kan føre til dødsulykker, sier tilsynsleder Vigdis Tingelstad i Arbeidstilsynet Akershus og Østfold.

  • Kan ha funnet farlig gods på strand

    Svensk kystvakt og redningstjeneste undersøker nå en pose som har drevet i land på Jutholmen vest for Koster. Ifølge Strømstad Tidning inneholder posen en ukjent, tyktflytende væske, og redningstjenesten mistenker at det kan være snakk om et skadelig stoff.