NRK Meny
Normal

19-åring dømt for voldsbruk for annen gang

For andre gang på halvannet år er en 19 år gammel mann fra Askim dømt for voldsbruk. Heggen og Frøland tingrett har under tvil dømt mannen til å utføre samfunnsstraff.

Øst-Finnmark tingrett

19-åringen har fått sin andre dom for voldsbruk i beruset tilstand.

Foto: Stian Strøm / NRK

I november 2013 ble mannen dømt for to tilfeller av vold, begått i beruset tilstand, da han var 17 år gammel. Han fikk en betinget dom på fengsel i 30 dager.

Denne dommen virket åpenbart ikke avskrekkende. Fire måneder etter at han fikk dommen slo mannen ned en mann på en fest i et privathus i Askim. Han slo plutselig til en jevngammel kar i ansiktet. Så dro han ham over ende, og mens mannen lå på bakken satte han seg over ham og slo ham minst fem ganger i ansiktet.

Kamerater av fornærmede fikk trukket 19-åringen vekk så mannen kom seg opp og vekk fra stedet. 19-åringen kom etter ham, dro ham på nytt over ende og slo ham i ansiktet på nytt.

19-åringen forklarte i retten at mannen hadde provosert ham, han skal ha sagt «Vil du ha juling». Heggen og Frøland tingrett fant ingen bevis for noe provoserende oppførsel fra fornærmedes side.

Kyllinggrep på drosjesjåfør

I oktober i fjor var mannen på nytt på fest, og han drakk både brennevin og sider. I denne sammenheng tok han drosje sammen med fem andre.

Drosjen stanset på en busslomme og samtlige passasjerer gikk av gårde uten å betale for seg. Da løp sjåføren ut og fikk tak i en av kvinnene som hadde vært med på turen.

Da kom 19-åringen tilbake. Han tok tak i drosjesjåføren og holdt ham i et såkalt «kyllinggrep». Da sjåføren kom seg løs prøvde 19-åringen å slå etter ham uten å treffe.

Samfunnsstraff under tvil

Under rettssaken i Heggen og Frøland tingrett erkjente mannen straffskyld. Tingretten ser alvorlig på at mannen kort etter å ha bli dømt for voldsbruk i beruset tilstand, må møte i retten for samme typen forhold.

Heggen og Frøland tingrett mener det kunne være nærliggende å reagere med ubetinget fengsel, men har under tvil kommet fram til at mannen skal dømmes til å utføre 75 timer samfunnsstraff. Dommen er en fellesstraff med dommen fra 2013. 19-åringen må også betale 3150 kroner i erstatning til mannen han slo ned på festen i Askim.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha nei til utbygging

    Fortidsminneforeningen mener politikerne i Fredrikstad må si nei til å bygge ut en verneverdig villa ved biblioteket i byen. En utbygger ber om å tillatelse til å bygge om herskapshuset på Cicignon til åtte leiligheter og bygge et tilbygg i bakgården med fem leiligheter. Leder i fortidsminneforeningen i Østfold, Jens Bakke mener et ja til utbygging på sikt kan føre til en forringelse av områdets nasjonale verdi.

  • Krav fra departementet

    Akershus, Buskerud og Østfold må nå gjenoppta prosessen med å slå seg sammen til et fylke. Det krever kommunal- og moderniseringsdepartementet, etter at Stortinget vedtok å slå fylkene sammen med tvang 8. juni. Arbeiderpartiet, som er imot den store regionen, synes timingen er merkelig. Det logiske ville være å utsette prosessen til etter stortingsvalget, sier Aps gruppeleder i Akershus, Tonje Brenna.