180 akuttplasser klare i kveld

Gamle Kolstad Sykehjem i Sarpsborg åpner for flyktninger tirsdag.

Tom Gunnar Børresen i Vam AS viser frem køyesengene
Foto: Victoria Ose / NRK

Pappesker utenfor gamle Kolstad Sykehjem

Her inne på gamle Kolstad Sykehjem gjøres det klart for å ta imot 180 flyktninger.

Foto: Victoria Ose / NRK

Store hauger med papp ligger utenfor hovedinngangen til det nedlagte sykehjemmet. Inne monteres det køyesenger på løpende bånd.

Tom Gunnar Børresen i Vam AS skal drifte mottaket og forteller at her skal flyktningene få ro og plass til å hvile.

– Hit kommer det mennesker som har vandra gjennom Europa og er trøtte og slitne. Her skal de få en god og varm seng, forteller Børresen.

Akutt avlastningssenter

Køyeseng på Kolstad

Køyeseng på et av rommene på Kolstad.

Foto: Victoria Ose / NRK

Han viser oss ett av rommene. Det er plass til kanskje tre eller fire, men de har valgt å ikke innlosjere flere enn to på hvert rom for å dempe eventuelle konflikter. Hvert rom har toalett og vask.

Dette er ikke et ordinært asylmottak, men et slags akutt hybelhus for Refstad Ankomsttransittmottak på Bjerke i Oslo. Der er det 200 plasser, og det har blitt for lite i den flyktningstrømmen man ser i dag.

– Refstad er det første mottaket man kommer til der, og vi blir et hybelhus for dem. Flyktningene skal bo her og fraktes frem og tilbake til Refstad for å registreres, forklarer Børresen.

Vanligvis er flyktningene tilknytta Refstad i 2-5 dager. Nå blir oppholdet forlenga slik at de som bor i Sarpsborg blir der i 5-8 dager.

Unngår trangboddhet

Tom Gunnar Børresen i Vam AS

- Her skal menneskene som kommer få ro og hvile, sier Tom Gunnar Børresen i Vam AS.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Den pågående tilstrømmingen av flyktninger til Norge har ført til at Utlendingsdirektoratet har inngått flere avtaler om akuttplasser for flyktningene som kommer for å søke asyl. For en uke siden ble det opprettet et ankomstmottak i Råde , og tirsdag åpner altså 180 nye akuttplasser på gamle Kolstad sykehjem i Sarpsborg.

– Det gamle sykehjemmet er veldig godt egna til denne bruken. Det er et stort, oversiktlig bygg med mange rom så vi unngår trangboddhet, sier Børresen.

Børresen sier de skal være klare til å ta imot folk allerede tirsdag kveld, og regner med at det kommer til å bo folk her i allefall før helga.