Normal

16-åring brakk kragebenet til medelev

16-åringen kastet en klassekamerat i veggen i klasserommet slik at han brakk kragebenet. Fredrikstad tingrett har gitt ham en betinget dom på fengsel i 60 dager.

Fredrikstad tingrett

16-åringen måtte møte for Fredrikstad tingrett, tiltalt for vold mot en klassekamerat.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Episoden fant sted på en videregående skole i Fredrikstad et par uker etter skolestart i høst. To gutter begynte å diskutere i et friminutt.

Den ene skal ha klaget og sagt at han var lei av skolen, og da skal den andre ha svart at da kunne han bare gå hjem, ettersom det var frivillig å gå på skolen.

Ble stengt ute

Dette førte til amper stemning i klasserommet. Så forlot den ene av guttene klasserommet for å gå til kantinen. Det var fire-fem elever igjen i rommet. Da gutten kom tilbake fant han døren til klasserommet stengt.

Han hørte at noen snakket sammen inne i klasserommet, men ingen ville låse opp for ham. Tvert imot hørte han noen som sa: – Stikk, vi vil ikke ha deg i klasserommet.

Da døren endelig ble åpnet spurte han hvem det var som hadde låst ham ute. Da innrømmet gutten han hadde diskutert med at det var han som hadde gjort det. Han gikk bort til gutten, tok tak i ham og løftet ham opp fra stolen. Den andre svarte med å slå til ham i hodet for å få ham til å slippe.

Kastet gutten i veggen

Da kastet han medeleven hardt inn i veggen. Det endte med at denne falt og ble liggende på gulvet. Gutten fikk brudd i kragebenet.

Både de to guttene og et par andre medelever forklarte seg i retten. Forklaringene er stort sett sammenfallende, så Fredrikstad tingrett mener å ha fått en meget klart bilde av hva som skjedde. 16-åringen erkjente ikke straffskyld. Han innrømmet at uoverensstemmelsene med klassekameratene antagelig oppstod fordi han oppførte seg «klovnete» i klassen og var svært urolig. Han forklarte at han aldri har likt skolen.

Foreslo samfunnsstraff

16-åringens forsvarer, advokat Lars Dahlback, prosederte på at klienten var blitt provosert og ba om frifinnelse.

Tingretten mener at det har vært en foranledning til hendelsen, men viser til at det var 16-åringen som først tok tak i klassekameraten. Retten mener også at det gutten ble låst ute fra klasserommet ikke kunne forsvare det som skjedde senere.

Påtalemyndigheten la ned påstand om 90 timers samfunnsstraff for 16-åringen.

Tingretten fant at 16-åringen er skyldig i legemsfornærmelse. Retten har blant annet tatt hensyn til gutten alder og kommet fram til at det er nok med en betinget reaksjon.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rivekontrakt i Moss

    Norsk Saneringsservice AS har fått jobben med å rive til sammen 121 bygninger i Moss. Bygningene må vike for nytt dobbeltspor på strekningen Sandbukta-Moss-Såstad. Arbeidene vil pågå utover høsten/vinteren, og ferdigstilles våren 2019.

  • Skulle dyrke cannabis

    To menn i 20-åra fra Trøndelag kan vente seg en større bot etter å ha blitt stoppet på svinesund i helga. Bilen de kjørte var fullasta med utstyr til dyrking av cannabis. De to unge mennene fortalte tollerne at de skulle dyrke tomater, men ble ikke trodd.

    Dyrkningsutsyr cannabis
    Foto: Tolletetan