NRK Meny
Normal

15-åring omkom

En 15 gammel gutt døde i dag av skadene han fikk i en drukningsulykke ved Bjørndalsdammene i Fredrikstad i går kveld. En 16 år gammel gutt er kritisk skadet.

Ulykke Tredje Bjørndalsdam

– Vi avventer situasjonen for de to guttene, sier Østfoldpolitiets operasjonsleder Terje Norang. De fikk siste oppdatering fra sykehuset om guttenes status klokken 0645 i dag, og sier at de to er overflyttet til Rikshospitalet ved Oslo universitetssykehus. – Begge er for tiden stabile, men utgangen er fortsatt uviss, opplyser politiet.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Badet i populært fritidsområde

Ulykken skjedde ifølge politiet under bading i det som på folkemunne kalles "tredje dam", eller 3. Bjørndalsdam, et populært fritidssted i markaområdet ovenfor Fredrikstad sentrum.

Nærmere kjennskap til det som skjedde har politiet foreløpig ikke, de begynner å ta vitneforklaringer på mandag, forteller Terje Nordang.

- Vi avventer en avklaring av guttenes tilstand, sa Nordang i formiddag.

Vi følger opp det som har skjedd i dialog med skolene. I tillegg er vår legevakt klar til å ta imot henvendelser fra folk som måtte ha behov for hjelp i forbindelse med dette.

Nina Tangnæs Grønvold, leder Fredrikstad psykososiale kreseteam

Etter at guttene var fraktet til Oslo trådte kommunens psykososiale kriseteam i gang med å hjelpe pårørende og venner av de to.

Kriseteamet følger opp

– Kommunen møtte lørdag kveld mange av de pårørende og andre berørte på Helsehuset, sier kommunalsjef Nina Tangnæs Grønvold, som leder Fredrikstads psykososiale kriseteam.

– Der snakket vi om det som hadde skjedd, og vi videreformidlet selvfølgelig informasjon om hvordan situasjonene er og hva som skjer videre.

– Dette er en veldig trist og alvorlig ulykke, som har rammet både to familier og mange andre venner og naboer.

Innsatsleder Anders Strømsæther i Østfold politidistrikt sier guttene har ligget under vann en del minutter før de ble hentet opp av dykkere fra Fredrikstad brannvesen.

Politiets innsatsleder Anders Strømsæther ble intervjuet på ulykkesstedet lørdag kveld.

Framover vil kriseteamet jobbe tett sammen med Legevakta og ikke minst de to skolene som ofrene er elever ved.

– Mange av de berørte, både de to i ulykken og deres nærmeste venner, er knyttet til to av skolene i Fredrikstad, fortsetter Tangnæs Grønvold.

– Så vi følger opp det som har skjedd i dialog med skolene. I tillegg er vår legevakt klar til å ta imot henvendelser fra folk som måtte ha behov for hjelp i forbindelse med dette. Det er mulig å henvende seg dit på telefon 116117 (landets felles legevaktnummer).

Dystert minne fra nær fortid

For snaut fem år siden skjedde det en fatal ulykke i det samme vannet, da druknet en 14 år gammel gutt.

– Det er klart det er mange i Fredrikstad som nå minnes den tragiske ulykken vi hadde i samme dam bare for noen få år siden, der en ung gutt dessverre druknet. Det bidrar til å sette mange følelser og tanker i sving, og kan gjøre det naturlig å være ekstra oppmerksom nå når det igjen skjer en ulykke på samme sted med ungdommer på samme alder, sier kriseteamets leder.

– Dette er et flott natur- og rekreasjonsområde i Fredrikstad, som folk i alle aldre trives godt med å oppsøke. Da gjør dette selvfølgelig ekstra sterkt inntrykk på alle.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • NSB mangler personell

    Ti prosent av NSBs tog på Østlandet er nå enten innstilt, kjører med stengte vogner eller med færre vogner enn normalt, skriver Aftenposten. Årsaken er at NSB mangler personell. Konsernsjef I NSB Geir Isaksen sier til Aftenposten at de har kvittet seg med for mange ansatte.

  • Ny forening for unge slagrammede

    Totalt sju mennesker møtte opp da LHL hjerneslag ung ble stiftet i Østfold i går kveld. Da tilsvarende forening startet i Oslo for kort tid siden, møtte tre mennesker opp. Initiativtager i Østfold, Remi Drageset er godt fornøyd