NRK Meny
Normal

13-åring plassert med narkomane

Sykehuset Østfold brøt loven da en 13 år gammel jente ble plassert på institusjon sammen med pasienter med tunge psykoser og rusproblemer.

Det mener Helsetilsynet, ifølge VG.

Veum
Foto: NRK

Innlagt tre ganger

Jenta led av anoreksia og veide bare 30 kilo da hun ba om hjelp til å takle spiseforstyrrelsene.

Ved tre anledninger ble 13-åringen innlagt på Veum - som er Sykehuset Østfolds psykiatriske avdeling.

- Det var grusom å være der. Jeg ble bare verre av det, sier jenta til VG.

Uforsvarlig behandlingstilbud

Også jentas mor var fortvilet over behandlingstilbudet:

- Når jeg rintgte datteren min mens hun var innlagt, kunne jeg høre hylene og skrikene fra andre pasienter i bakgrunnen. Jeg merket at hun fikk mer angst av å være der, sier hun til avisen.

Pasientombudet klaget behandlingen av jenta inn for Helsetilsynet i februar i fjor. Nå har Helsetilsynet konkludert med at Sykehuset Østfold brøt loven ved å ikke gi jenta et forsvarlig behandlingstilbud, skriver VG.

- Et begrenset tilbud

Divisjonsdirektør for psykisk helsevern ved sykehuset, Irene Dahl Andersen, sier de tar klagen fra Helsetilsynet svært alvorlig.

- Det er alltid trist og beklagelig når vi ikke strekker til overfor pasienter og pårørende, sier hun til NRK.

Hun innrømmer at tilbudet i dag har sine begrensninger, og lover nå forbedring av behandlingstilbudet for unge med anoreksia.

Opprettes ny avdeling

- Pasienter med denne lidelsen legges i dag inn på ungsompsykiatrisk klinikk, hvis det er snakk om ungdom - og på akuttavdeling hvis det er voksne. Noen ganger fungerer dette greit. Men enkelte ganger kan det være for mye uro i disse avdelingene, sier divisjonsdirektøren.

- Nå ønsker vi imidlertid å etablere en enhet for spiseforstyrrelser med fire sengerplasser på distriktsspsk avdelig i Halden. Vi skal arbeide aktivt for å forebedre tilbudet, sier Dahl Andersen til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rykket ut til smelteovn

    Nødetatene rykket i natt ut til Kråkerøy etter melding om Kråkerøy om brann i en smelteovn. Det viste seg å være høy temperatur, men ingen brann. Brannvesenet ble igjen for å påse at temperaturen senket seg.

  • Se NRK Østfolds TV-sending 22:55!