NRK Meny
Normal

13-åring plassert med narkomane

Sykehuset Østfold brøt loven da en 13 år gammel jente ble plassert på institusjon sammen med pasienter med tunge psykoser og rusproblemer.

Det mener Helsetilsynet, ifølge VG.

Veum
Foto: NRK

Innlagt tre ganger

Jenta led av anoreksia og veide bare 30 kilo da hun ba om hjelp til å takle spiseforstyrrelsene.

Ved tre anledninger ble 13-åringen innlagt på Veum - som er Sykehuset Østfolds psykiatriske avdeling.

- Det var grusom å være der. Jeg ble bare verre av det, sier jenta til VG.

Uforsvarlig behandlingstilbud

Også jentas mor var fortvilet over behandlingstilbudet:

- Når jeg rintgte datteren min mens hun var innlagt, kunne jeg høre hylene og skrikene fra andre pasienter i bakgrunnen. Jeg merket at hun fikk mer angst av å være der, sier hun til avisen.

Pasientombudet klaget behandlingen av jenta inn for Helsetilsynet i februar i fjor. Nå har Helsetilsynet konkludert med at Sykehuset Østfold brøt loven ved å ikke gi jenta et forsvarlig behandlingstilbud, skriver VG.

- Et begrenset tilbud

Divisjonsdirektør for psykisk helsevern ved sykehuset, Irene Dahl Andersen, sier de tar klagen fra Helsetilsynet svært alvorlig.

- Det er alltid trist og beklagelig når vi ikke strekker til overfor pasienter og pårørende, sier hun til NRK.

Hun innrømmer at tilbudet i dag har sine begrensninger, og lover nå forbedring av behandlingstilbudet for unge med anoreksia.

Opprettes ny avdeling

- Pasienter med denne lidelsen legges i dag inn på ungsompsykiatrisk klinikk, hvis det er snakk om ungdom - og på akuttavdeling hvis det er voksne. Noen ganger fungerer dette greit. Men enkelte ganger kan det være for mye uro i disse avdelingene, sier divisjonsdirektøren.

- Nå ønsker vi imidlertid å etablere en enhet for spiseforstyrrelser med fire sengerplasser på distriktsspsk avdelig i Halden. Vi skal arbeide aktivt for å forebedre tilbudet, sier Dahl Andersen til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Riksvei 109 stengt etter ulykke

    Fire biler er involvert i trafikkulykken ved Yven i Sarpsborg. Veien er stengt ved ulykkesstedet og det er ifølge politiet store problemer i trafikken. Det er snakk om lettere personskader på de involverte.

  • Flere trafikkulykker i Østfold

    Det har vært flere trafikkulykker i Østfold torsdag ettermiddag. Flere biler har vært involvert i en ulykke på fylkesvei 109 ved Yven. Det har også vært en trafikkulykke på Fredrikstadveien og på fylkesvei 124 i Rakkestad. Politiet advarer om speilblanke veier.