NRK Meny
Normal

Borregaard får 12,4 millioner i forskningsmidler

Borregaards virksomhet i Sarpsborg har atter en gang sikret seg forskningsmidler.

LNG-anlegget ved Borregaard

FÅR FORSKNINGSMIDLER FOR NYSKAPING. Borregaard starter 2014 med 12,4 millioner til forskning fra Innovasjon Norge.

Foto: Borregaard

Borregaards satsing på forskning og utvikling av produkter har de senere årene gjort at selskapet har kunnet sikre seg statlige midler.

Nå har Borregaard fått tilsagn om 12,4 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge.

Midlene skal benyttes over tre år.

Les også:

Biorefinery Demo, Borregaard

EGET FORSKNINGSANLEGG. Selskapet har et eget forskningssenter med 80 ansatte innen ulike kjemiske disipliner i Sarpsborg.

Foto: Martin Lersch

Bærekraftig forskning

- Støtten er en anerkjennelse av forskningsinnsatsen Borregaard legger i dette, samt produktenes betydning i dag og i fremtiden, sier administrerende direktør Per A. Sørlie i Borregaard i en pressemelding.

Midlene kommer fra regjeringens tiltakspakke for skogindustrien samt bioraffineringsprogrammet finansiert av kommunal- og regionaldepartementet.

Støtten forutsetter at Borregaard selv bidrar med i underkant av 50 millioner kroner fordelt på tre ulike innovasjonsprosjekter innen henholdsvis lignin, spesialcellulose og sukker.

- Alle forskningsprosjektene har en miljømessig og bærekraftig oppside ved at sluttproduktene er biobaserte og i mange tilfeller erstatter oljebaserte alternativer samtidig som de ikke konkurrerer med matvareproduksjon, sier Sørlie.

Les også:

- Verdensledende

7,3 millioner kroner er innvilget prosjektet ”High Purity Cellulose” som har som mål å utvikle en prosess for å produsere spesialcellulosekvaliteter til bruk i avanserte kjemikalier.

2,7 millioner kroner er innvilget prosjektet ”Green Binder”, et samarbeidsprosjekt mellom Elkem og Borregaard der målet er å utvikle biobaserte bindemidler til karbonprodukter.

Innovasjon Norge og Technology Strategy Board samarbeider om å støtte prosjekter mellom Norge og Storbritannia, og til et samarbeidsprosjekt med Green Biologics og Lucite - får Borregaard tilsagn om 2,4 millioner kroner i støtte.

- Gjennom vår støtte bidrar vi til at virksomheten kan ta større risiko og satse mer der potensialet for fremtidige produkter og tjenester er stort.

Innovasjonsevnen og fokus på lønnsomme nisjeprodukter gjør at Borregaard er verdensledende innenfor sine områder, men det krever kontinuerlig satsing fra bedriftens side, sier Toril Mølmen, direktør for Innovasjon Norge Oslo, Akershus og Østfold.

Les også:

150 millioner på forskning

Borregaard bruker rundt 150 millioner kroner årlig til forskning og utvikling.

Selskapet har et eget forskningssenter med 80 ansatte innen ulike kjemiske disipliner i Sarpsborg.

Rundt 18 prosent av Borregaards omsetning kommer fra nye produkter lansert de fem foregående årene.

Borregaard har et av verdens mest avanserte og bærekraftige bioraffinerier.

Det er ved bruk av naturlige råmaterialer at Borregaard prduserer avanserte og miljøvennlige biokjemikalier, biomaterialer og bioetanol, som kan erstatte oljebaserte produkter.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenkt for kjøring i rus

    En bil stanset ikke for kontroll på fylkesvei 115 i Svinndal i dag. Politiet melder at bilen etter hvert stanset ved Svinndal kirke. Føreren av bilen mistenkes for å ha kjørt i påvirket tilstand. Sjåføren fremstilles for blodprøver og blir anmeldt av politiet.

  • Innbrudd i bil i Moss

    Politiet melder at det har vært innbrudd i en bil i Slalombakken i Moss. Innbruddet har skjedd mellom klokka 21.00 i går og klokka 15.00 i dag. Politiet har vært på stedet og foretatt åstedsundersøkelse.