NRK Meny
Normal

12 timer i bil med brukket bein

Baby måtte ut på en tolv timers biltur med brukket bein. Nå gransker Helsetilsynet Sykehuset Østfold. 

Baby
Foto: Privat

Til tross for foreldrenes bønn, nektet legene ved sykehuset i Fredrikstad å ta røntgenbilde av jentebabyens bein etter et fall tidligere i høst.

- Mer og mer sikre

Vel hjemme i Kristiansund konstaterte legene at babyen hadde brukket beinet. Da hadde babyen vært på 12 timers biltur fra Fredrikstad og hjem til Kristiansund.

- Turen var preget av situasjonen for å si det sånn. Ettersom turen gikk ble vi mer og mer sikre på at noe var galt, sier Jan Smørholm, som er far til den lille jenta.

Etter at han hadde falt med sin åtte måneder gamle datter i armene, ba han legene ved sykehuset gjentatte ganger om at de måtte ta røntgenbilde av babyen.

- Opp til legene

- Det vi stusset på var at vi ble sendt fra sykehuset uten at det ble tatt røntgen. Jeg føler vel at helsepersonell bør bruke slike situasjoner til å forbedre seg selv. Jeg bærer ikke nag til noen, men føler at de kunne gjort jobben sin litt bedre, sier han.

Helsetilsynet i Østfold gransker nå saken. Men ifølge rådgiver Knut Fredrik Thorne er det legene som må ta den medisinske vurderingen i møtet med pasientene.

- Det er det opp til legene å vurdere, ut fra et medisinskfaglig ståsted, hva som er forsvarlig behandling - uavhengig av hva pasienten eller foreldrene måtte ønske, sier han.

Sykehuset beklager

- Så foreldrene har ikke så mye de skulle ha sagt?

- Nei, men det er klart at foreldrene blir viktige informasjonsgivere i en sak som denne, særlig her hvor det er snakk om et så lite barn. Selvsagt er det viktig å lytte til hva foreldrene har å si, mener Thorne.

Sykehuset Østfold har i et brev til familien beklaget at legene ikke klarte å stille riktig diagnose. I brevet heter det videre at sykehuset vil bruke saken til å skjerpe rutinene. Og det holder for Jan Smørholm og datteren hans.

Ingen varige mén

- Det var heldigvis et ukomplisert brudd, så hun gikk med gips i fire uker og har vært på etterkontroll. Alt ser ut til å gå greit, sier Smørholm.

Sykehuset meldte selv fra om saken.

- For det første, så er det veldig viktig for meg å si at babyen ikke kommer til å få noen varige mèn av denne skaden. Vi i sykehuset har selv rapportert om denne skaden fordi den er brudd på de rutinene vi har. Det skal alltid tas røntgen av små barn når det er slike problemstillinger, sier kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen ved Sykehuset Østfold.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brenner fortsatt

    Det brenner fremdeles i Sefa-bygget i Sarpsborg. Brannen i næringsbygget gir dessuten mye røyk og politiet slipper derfor ikke de evakuerte inn til leilighetene sine. Politistasjonssjef i Sarpsborg Ketil Lunde forteller til NRK at det gjenstår mye arbeid på stedet.

  • River brannskadd næringsbygg

    En gravemaskin er i ferd med å rive deler av Sefa-bygget som ble totalskadd i en brann natt til mandag. Politiet sa i natt at det kunne bli aktuelt å rive bygget for å få slukket mest mulig.

    Riving av Sefa-bygget i Sarpsborg
    Foto: Sara Vilde Solås/NRK