103-åring krever kakeerstatning

Hun ble feilaktig diagnostisert som laktoseintolerant. Dermed fikk hun kun tørre kaker på aldershjemmet. Nå kommer det kompensasjonskrav fra familien.

Kake

Dette ble fymat for den 103 år gamle kvinnen. I fem år måtte hun klare seg uten kake – noe hun har elsket hele livet. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Det er Smålandsposten og SVT som serverer historien om 103-åringen som over en periode på fem år kun fikk se de andre beboerne på hjemmet kose seg med både boller og nydelige kaker, mens hun selv ikke fikk nyte annet enn tørr kakebakst.

Kvinnen flyttet til aldershjemmet Almgården i Älmhultfor fem år siden og hun fikk tidlig diagnosen som laktoseintolerant. Hun fikk også påvist mandlel- sjokolade- og nøtteallergi. Det innebærer at mye snoperi ble fjernet fra kvinnens meny.

– Det gjelder jo til og med ost og flere andre sorter mat, skriver kvinnens datter i et brev til kommunen.

Jublet for friskmelding

Døtrene hevder at moren har elsket kaker hele livet – derfor bestemte de seg for å komme til bunns i saken og fikk testet moren på nytt.

Testen viste at 103-åringen ikke var laktoseintolerant likevel.

Det er ingen som kan svare på hvorfor kvinnen fikk diagnosen, men hun hadde ingen problemer med å slippe jubelen løs da hun ble friskmeldt.

– Hun strålte og sa "ohhh vad glad jag blir" da vi fortalte henne at hun kunne spise kake igjen, sier datteren til Smålandsposten.

Vil ha en unnskyldning

De krever nå at moren får en kompensasjon for alle kaker hun har gått glipp av. En unnskyldning fra de skyldige ligger også i kravet.

Virksomhetslederen ved aldershjemmet kan dog ikke garantere at det blir noen erstatning, men at han skal sette seg inn i saken.

– Jeg kan ikke love noen kake som kompensasjon. Først skal vi til bunns i saken, sier han til avisen.