Hopp til innhold

1000 års sarpehistorie på 100 minutter

Professor Frank Aarebrot kommer til Sarpsborg for å presentere byens 1000-årige historie på 100 minutter.

Frank Aarebrot

Professor Frank Aarebrot presenterer Sarpsborgs 1000-årige historie på 100 minutter i Sarpsborg i februar.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Det er Borgarsyssel Museum som har invitert den profilerte professoren i anledning tusenårsjubileet. 4. februar kommer han til Sarpsborg, og da vil han sette de siste tusen år i system med østfoldsk vri.

Frank Aarebrot er professor og foreleser ved Institutt for sammenlignende politikk, Universitetet i Bergen. I mange år har han vært Norges mest siterte professor i norske medier. Han er beskrevet som noe så sjeldent som en «universitetslærer med a-kjendisstatus», og han er særlig kjent for sine legendariske foredrag i forbindelse med grunnlovsjubileet «Norgeshistorien på 200 minutter» og «Andre verdenskrig på 200 minutter».

Tilfeldig når bystatusen kom

Aarebrot peker på at det vel kanskje var tilfeldig når de ulike tettstedene i Norge fikk sin bystatus. Det var mange befolkede steder der det var markedsplasser, og folk levde et slags byliv. Det var bare et spørsmål om tid før en eller annen konge ville komme erklære noen av disse stedene som byer.

– Tønsberg var tidlig ute med å bli erklært by. Sarpsborg ble erklært by under Olav den hellige, Bergen ble erklært by under Olav Kyrre, som var sønn av Olav den hellige og Trondheim under Olav Tryggvason, forteller Aarebrot.

– Kongen har vært på en kaupang, og så har han syntes at den kaupangen var så fin at han ville kalle den for en by. Men det var mer tilfeldig, kaupangene eksisterte i hundrevis av år før denne kongen kom rundt og pekte på stedet, sier Aarebrot.

Aarebrot er statsviter, så han vil legge vekt på forholdet mellom det politiske, det økonomiske og det kulturelle i sin presentasjon.

– Sarpsborg spiller en sentral rolle i den tidlige industrialiseringen av Norge med papir og celluloseindustri, konstaterer han.

Forventer et spennende foredrag

Museumspedagog Christine Haugsten Ellefsen ved Østfoldmuseene synes dette er kjempespennende, og hun er veldig glad for at Aarebrot har sagt ja til å komme til Sarpsborg.

– Vi føler at vi som museum står for den historiske forankringen i forbindelse med Sarpsborgs 1000-årsjubileum. Så fikk vi ideen om å kontakte Frank Aarebrot, for er det ett menneske som kan gjøre historien interessant og spennende, så er det ham. Vi brukte litt tid på å få tak i ham, for han er jo en travel mann, men da vi endelig fikk kontakt, var svaret med en gang at dette måtte han jo stille opp på, sier Haugsten Ellefsen.

Museet har leid Filadelfiakirken i Sarpsborg, slik at så mange østfoldinger som mulig skal få oppleve ham. Billettsalget starter i dag.

I anledning Sarpsborgs tusenårsjubileum har Borgarsyssel Museum også satt i sammen en foredragsrekke som kalles Kunnskapens Borg.