NRK Meny
Normal

1000 år gammelt korn i kverna

En ny mølle skal lage mel av flere tusen år gamle kornsorter.

Brød
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Møllegården, blir navnet på mølla som skal produsere 1000 tonn økologisk mel i året. Som eneste mølle av sitt slag i Østfold falt prosjektplanene i smak hos Innovasjon Norge, som har gitt 800.000 kroner til prosjektet.

Speltmel i vinden

- Mølla koster fire millioner å bygge, derfor var det veldig gledelig å gå så mye penger av Innovasjon Norge til prosjektet, sier Terje Nesje.

Trygve Nesje har tidligere jobbet i IT-bransjen, men valgte å si opp jobben og satse alt på mølla som nå bygges på gården Holli i Spydeberg.

- Jeg har alltid hatt lyst til å drive med økologisk landbruk, og har planlagt dette i nærmere to år nå. Mølla skal blant annet produsere mel av spelt, enkorn og emmer, som er flere tusen år gamle kornsorter. Speltmel har blitt motemel etter at Fedon Lindberg gikk til angrep på hveten, og framholdt speltens fortreffelighet.

Økologi i utvikling

Landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Østfold, Tor Bjønnes, sier mølla i Spydeberg kan bidra til å utvikle det økologiske landbruket i Østfold.

- Det at det males økologisk korn i fylket gjør at produsentene får kortere vei for levering, og at det vil bli mulig å satse på et økologisk marked i nærmiljøet.

Økologisk kornproduksjon i fylket åpner også for mer økologisk husdyrhold, sier Bjønnes.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Det brenner i Aremark

    Det brenner i et skogområe ved Abbortjern sørøst i Aremark, nær grensen til Halden. Omkring 500 kvadratmeter er i brann og ilden er i ferd med å bre seg. Det blir kalt ut flere brannfolk til området.

  • Mulig skogbrann i Aremark

    Mannskaper fra brannvesenet i Halden og Aremark har rykket ut etter melding om en mulig skogbrann. Brannflyet meldte om røyk fra området ved Abbortjern i Aremark.