NRK Meny
Normal

1000 år gammelt korn i kverna

En ny mølle skal lage mel av flere tusen år gamle kornsorter.

Brød
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Møllegården, blir navnet på mølla som skal produsere 1000 tonn økologisk mel i året. Som eneste mølle av sitt slag i Østfold falt prosjektplanene i smak hos Innovasjon Norge, som har gitt 800.000 kroner til prosjektet.

Speltmel i vinden

- Mølla koster fire millioner å bygge, derfor var det veldig gledelig å gå så mye penger av Innovasjon Norge til prosjektet, sier Terje Nesje.

Trygve Nesje har tidligere jobbet i IT-bransjen, men valgte å si opp jobben og satse alt på mølla som nå bygges på gården Holli i Spydeberg.

- Jeg har alltid hatt lyst til å drive med økologisk landbruk, og har planlagt dette i nærmere to år nå. Mølla skal blant annet produsere mel av spelt, enkorn og emmer, som er flere tusen år gamle kornsorter. Speltmel har blitt motemel etter at Fedon Lindberg gikk til angrep på hveten, og framholdt speltens fortreffelighet.

Økologi i utvikling

Landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Østfold, Tor Bjønnes, sier mølla i Spydeberg kan bidra til å utvikle det økologiske landbruket i Østfold.

- Det at det males økologisk korn i fylket gjør at produsentene får kortere vei for levering, og at det vil bli mulig å satse på et økologisk marked i nærmiljøet.

Økologisk kornproduksjon i fylket åpner også for mer økologisk husdyrhold, sier Bjønnes.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Flytter passkontoret til Grålum

    Øst politidistrikt har vedtatt å flytte passkontoret fra Råde til Grålum i Sarpsborg. Dato for flytting er ennå ikke satt, og vil trolig først kunne skje i siste halvdel av 2018. Passkontoret skal flyttes for å få lokaler som er egnet til å utstede nye nasjonale ID-kort og plass nok til nytt saksbehandslingssystem for pass. Det forteller Heidi Vinsrud som er seksjonssjef for forvaltningseksjonen i Øst politiditsrikt.

    Passkontoret
    Foto: Britt Kristin Ese / NRK
  • Brann i apparat under operasjon

    En operasjon ved Sykehuset Østfold Moss måtte avbrytes etter 15 minutter da det plutselig slo flammer ut av et apparat på operasjonssalen. Det skriver Moss Avis. Hendelsen skjedde i desember og er meldt inn til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Den kunne ha vært farlig både for kirurg og pasient, sier Tom Nordby, avdelingssjef ved kirurgisk avdeling, til avisen.