NRK Meny
Normal

1000 år gammelt korn i kverna

En ny mølle skal lage mel av flere tusen år gamle kornsorter.

Brød
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Møllegården, blir navnet på mølla som skal produsere 1000 tonn økologisk mel i året. Som eneste mølle av sitt slag i Østfold falt prosjektplanene i smak hos Innovasjon Norge, som har gitt 800.000 kroner til prosjektet.

Speltmel i vinden

- Mølla koster fire millioner å bygge, derfor var det veldig gledelig å gå så mye penger av Innovasjon Norge til prosjektet, sier Terje Nesje.

Trygve Nesje har tidligere jobbet i IT-bransjen, men valgte å si opp jobben og satse alt på mølla som nå bygges på gården Holli i Spydeberg.

- Jeg har alltid hatt lyst til å drive med økologisk landbruk, og har planlagt dette i nærmere to år nå. Mølla skal blant annet produsere mel av spelt, enkorn og emmer, som er flere tusen år gamle kornsorter. Speltmel har blitt motemel etter at Fedon Lindberg gikk til angrep på hveten, og framholdt speltens fortreffelighet.

Økologi i utvikling

Landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Østfold, Tor Bjønnes, sier mølla i Spydeberg kan bidra til å utvikle det økologiske landbruket i Østfold.

- Det at det males økologisk korn i fylket gjør at produsentene får kortere vei for levering, og at det vil bli mulig å satse på et økologisk marked i nærmiljøet.

Økologisk kornproduksjon i fylket åpner også for mer økologisk husdyrhold, sier Bjønnes.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Jernalderfunn datert i Rygge

    Arkeologiske funn av rundt femti hus og femten graver i området ved Carlberg gård, Dilling og Såstad i Rygge er datert til tidlig jernalder. Det skriver Moss Avis. Utgravingene skjer i forbindelse med utbyggingen av nytt jernbanespor.

  • Kontroll på brannen

    Brannvesenet i Moss har kontroll over brannen i Dyreveien. I følge politiet har brannen startet i en røykvarsler med batteri som lå i et skap. Skader på skap, klær og tak.