Hopp til innhold

– Denne gang blir du rusfri, mamma

– Jeg skylder ungene å bli rusfri, sier Lena-Marie Bjerk (37) om bord på skøyta «Bergvåg». Datteren Nikita (17) heier på mamma.

Nikita og Lena-Marie Bjerk

TROR PÅ MAMMA: Nikita håper mamma Lena-Maria Bjerk skal bli rusfri denne gangen. Her tar hun farvel før moren skal ut på en fire ukers tur for å bli avruset.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Lena-Marie Bjerk (37) hadde kun et mål da hun gikk om bord i skøyta «Bergvåg» på lørdag: Å bli rusfri.

Jeg skylder ungene mine å bli rusfri nå. Det har vært mange bekymringer og en belastning for dem

Lena-Marie Bjerk

Hun har fått plass på en båttur som har hjulpet 100 før henne. I fire uker skal hun jobbe midt på havet, milevis fra rusmidler.

– Jeg tror virkelig jeg skal klare det denne gangen, sier hun bestemt.

– Gøy å være rusfri

I 2010 dro tidligere rusmisbruker Øyvind Arntzen i gang prosjektet Hav (b) rus på båten M/S Bergvåg. Filosofien hans er enkel. Hardt arbeid, vilje, opplevelser og samhold er det som skal til for å gi rusmisbrukere en ny start.

For femte gang tar han med seg rusmisbrukere på langtur. Fire uker, som har gitt resultater. Av de rundt 115 som har vært med, har over 100 vært rusfrie ett år senere.

Øyvind Arntzen

DUGNAD: Øyvind Arntzen er tidligere rusmisbruker og står bak båtturen som skal få flere rusfri. 600 dugnadstimer er lagt ned før skøyta kunne kaste loss lørdag.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– De blir rusfrie fordi de får oppleve ting. De får oppleve at det er gøy å være rusfri og at det er billigere å være rusfri. Det hjelper ikke å sitte å krangle på et Nav-kontor, de må ut å få tankene over på noen annet, sier han.

Arntzen er kritisk til en systemstyrt tankegang, han mener man bør være mye mer filantropisk i rusomsorgen.

< – Metadonbehandling virker ikke etter hensikten

NRK møter mannskapet i det de er i ferd med å kaste loss. Turen denne gang går til blant annet Stavanger, Shetland, Orkenøyene og Hebridene. Selv om det venter mye hardt arbeid om bord, har mange allerede jobbet i timevis for å få båten sjødyktig for sesongen.

– Vi har lagt ned 600 dugnadstimer for å få til denne turen, så alle får et eierforhold til det de nå skal gjennom, forklarer Arntzen videre.

Berlevåg

SKØYTA: For femte gang reiser Bergvåg på tur med mannskap som sliter med rus.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Skylder ungene å bli rusfri

På kaikanten er følelsene i sving. Mange klemmer deles ut. Håpet om å bli rusfri, og å få en av sine kjære rusfri, er stort. En av dem som håper at det skal gå bra denne gang, er 17 år gamle Nikita Bjerk. Hun er på kaia for å vinke farvel til mamma Lena-Marie Bjerk.

– Denne gang blir du rusfri, mamma. Dette klarer du med glans, sier hun og gir mamma en ekstra god klem.

Nikita og Lena-Marie Bjerk

TØFT: Det er tøft for både Nikita og mamma Lena-Marie Bjerk at hun sliter med rus. Her får mamma en ekstra oppmuntring av datteren før avreise.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hun sier det har vært vanskelig å se moren kjempe mot rusen, men hun håper at gjengen om bord kan hjelpe moren gjennom den vanskelige tiden.

– Hun har klart det før. Dessuten kjenner hun noen om bord. Mange har vært gjennom det samme og kan støtte henne gjennom det verste, sier hun.

< Iselin (19): – Jeg trodde de tullet med meg

Nikita sier at hun har ekstra stor tro på mamma denne gangen, spesielt fordi det har gått så bra med så mange andre.

– Jeg vet hun klarer det, hun klarer det hun vil, slår hun fast.

For mamma betyr det mye at datteren ikke har mistet troen på henne.

– Jeg skylder ungene mine å bli rusfri nå. Det har vært mange bekymringer og en belastning for dem, sier hun stille.

Motivasjon er en av suksessfaktorene om bord på skøyta. Den er også på topp hos Lena-Marie, forteller hun.

– Jeg vil bli rusfri, jeg vil ha en ny start. Denne turen er en fin måte å få en god start på.

Berlevåg ut på rustur med Havbrus

KLARE: 19 ombord skal hjelpe noe til å bli rusfri, andre til å holde seg rusfri.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Rusen hindrer meg i alt

Hun har vært med på dugnad, og selv om det har vært tøffe dager, tror hun at det skal gå bra denne gangen.

– Selv om rusproblemet mitt har eskalert den siste tiden, tror jeg disse folka kan hjelpe meg over den verste kneika. Jeg tror det blir kjempebra.

– Hva tror du blir det vanskeligste?

– Jeg tror det vanskeligste blir å komme over suget, og bli frisk. Jeg tror det blir en fin tur med natur, sjø og vennskap. Det er den beste måten å komme seg ut av rusen på, tror hun.

< – Livsnødvendig for rusavhengige å ha ein heim å snakke om

Firebarnsmoren har to av barna sine i fosterhjem. Nikita bor hos faren sin. Mammas drøm er å få samlet familien sin igjen.

– Jeg har lyst på en fremtid, lyst til å gå på skole, få meg en jobb. Men rusen hinder meg i å gjøre alt. Jeg håper å få en riktig kontakt med ungene mine igjen, sier hun.

Jeg kommer meg bort fra det gamle miljøet, samtidig som jeg blir kjent med nye

Øystein Magnussen

Hun sier hun på mange måter har levd et dobbeltliv fordi hun har barn.

– Jeg har vært mye av og på, men for et halvt år siden ba jeg om hjelp og har valgt å ta imot dette tilbudet. Jeg tror det skal bli bra å være sammen med flere som støtter hverandre. Alle har vært i samme båt og vet hva vi går gjennom. Jeg står ikke alene, forteller hun.

I byssa har Elisabeth Still full kontroll. Hun er kokk om bord og vet hvor vanskelig det er å bli rusfri. Da hun var med i fjor hadde hun vært rusfri i sju måneder. Nå er hun straks ferdig med skolen og skal ut i to år i lære som kokk.

– Båtturen blir en utfordring for mange. Man må lære å respektere hverandre, alle må være venner. Det er ikke stor plass, så man kan ikke bli sinna for småting.

Fra fengsel til båten

Hun tror det at man må ta seg sammen, er kjempebra.

– Dette er en helt nye start. Vi har nulltoleranse for alt av rus. Det blir nok tøft. Men det er også en tøff kjærlighet om bord. Alle her har full forståelse av hva som skjer, og alle blir tatt godt imot.

Elisabeth Bill

RUSFRI: Elisabeth Bill har vært rusfri i snart to år og hun er med som kokk. Etter sommeren skal hun jobbe som kokkelærling etter endt skolegang.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Bill sier rustilbudet skiller seg fra andre tilbud fordi alle er så synlige.

– Når du skal kutte ut rusen er det viktig at du blir sett og hørt. At du er synlig. Det er du her, båten er ikke stor. Det er hele tiden noen man kan snakke med. Har man motivasjon nok, går dette bra. Mange opplever også å få en ekstra motivasjon om bord, smiler hun.

For Øystein Magnussen blir båtturen ekstra spesiell. Han hadde bare vært ute av fengsel i fire dager, før han mønstret om bord på skøyta.

Øystein Magnussen

UTE AV FENGSEL: Øystein Magnussen har akkurat sonet en dom på ti måneder, og har blitt rusfri i fengsel. Han håper båtturen vil gi han en god start.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han har sittet ti måneder i fengsel og måtte blir rusfri av den grunn. Nå har han troa på at han skal forbi rusfri.

– Jeg har to barn jeg har fått kontakt med igjen og det går utrolig bra å være rusfri. Det her blir en ny start. Jeg kommer meg bort fra det gamle miljøet, samtidig som jeg blir kjent med nye.

– Hva betyr en et slikt tiltak?

– Alt. Rett og slett alt.

– Kan bli lovpålagt

– Myndighetene er ikke flinke nok til å støtte slike prosjekter, mener Svein Høiden, styreleder i Blå Kors, som driver en rekke bo- og omsorgstilbud til rusmisbrukere.

Han har stor tro på at slike tiltak er veien å gå i rusomsorgen.

– Det som er viktig for rusmisbrukere er å få rusen ut å livet sitt. Dette prosjektet får folk ut av rusen. Jeg tror det hjelper mange videre i livet.

Han er kritisk til at utradisjonelle prosjekter er vanskelige å få inn som en del av ettervernet.

– Dette overlates til kommunene, som ikke er flinke nok til å gi gode tilbud, sier han.

Det mener også Kari Kjønaas Kjos (Frp), som er leder for Helse- og sosialkomiteen på Stortinget. Hun har i en årrekke vært ruspolitisk talsperson for partiet.

Kari Kjønaas Kjos

BRA: Kari Kjønaas Kjos er leder av Helse- og sosialkomiteen på Stortinget. Hun har stor tro på at slike prosjekter er veien å gå for å få flere ut av rus.

Foto: NRK

– Jeg har lenge vært irritert over at rusmisbrukere blir sett på som en gruppe med de samme problemstillinger og ballast. Men det er store forskjeller på hva den enkelte trenger for å bli rusfri.

Hun mener at skal man lykkes i rusomsorgen, så må man finne en måte å forene spesialisthelsetjenesten og kommunenes oppfølging. Regjeringen jobber nå med en opptrappingsplan for rusfeltet for å se hvordan man skal unngå at kommunene glipper.

– Jeg har ikke noe svar ennå på hvordan vi skal løse dette, men kommunene vil ved lov måtte ta et større ansvar, sier hun.

Slike prosjekter som båtturen, vil ikke bli akseptert som en del av spesialhelsetjenesten, sier hun. Derfor må de finne en løsning som gjør at rusmisbrukerne ikke faller mellom to stoler: Spesialhelsetjenesten og oppfølgingen.

– Har du tro på slike prosjekter?

– Ja.